Värdegrunder och värderingar

  • Lördag 14 Feb 2015 2015-02-14
E-post 0

Skotten mot Lars Vilks möte i Köpenhamn måste på något sätt kommenteras, det har givit ett internationellt eko ibland annat BBC och resulterat i minst en död och tre skadade polismän. Säkerhetspolisens arbete med skyddet av Lars Vilks i Sverige samt det bredare åtagandet, att skydda yttrandefriheten, har sannolikt fått sig en skjuts nu. Det finns sannolikt goda skäl att anta att bevakningen av radikala islamister nu intensifieras och att polariseringen nu fortsätter.

Socialdemokraten i Malmö, Mia Giorgetti, drar sitt strå till stacken genom att Tweeta ut följande direkt.

Skärmavbild 2015-02-14 kl. 18.02.25 Skärmavbild 2015-02-14 kl. 18.31.30 Skärmavbild 2015-02-14 kl. 18.31.54

 

Twitter har en fördel i sin snabbhet, att det som människor spontant känner, och är korkade nog att delge oss globalt, oftast är det som de tycker. Och jag tror nog det kommer dröja något innan Giorgetti ger sig ut på Twitter igen efter detta.

Giorgetti tycks inte ha några tyngre uppdrag åt socialdemokraterna, i varje fall inte under det namnet, och tur är väl det. Det borde inte ligga i socialdemokraternas värdegrund att önska att en medmänniska fylls med bly men det sätter fingret på en för Carin Jämtin obehaglig sanning. Vi har i partiet en del jobb med värdegrunder. Giorgetti, Jämtin och jag har dessutom en annan partikamrat i just Malmö. Förbundsstyrelseledamoten i Tro och Solidaritet Adrian Kaba som gjort sig känd för att sprida antisemitiska vandringssägner samtidigt som han företrädde partiet i dialogsammanhang med den judiska diasporan i Malmö. Han blev dock av med det uppdraget och några till men har en stark position i Malmö.

Attentatet i Köpenhamn, som sannolikt riktats mot Lars Vilks, måste fördömas kraftigt. Men vi får inte heller glömma de som driver opinion för just den formen av attentat i olika form. Idag såg vi det i mitt eget parti vilket gör att vi måste ställa oss frågan hur seriösa vi egentligen är med vår kamp för yttrandefrihet och mot religiös fanatism.

Med partikamrater som önskar livet ur de som nyttjar sin yttrandefrihet eller sprider antisemitiska vandringssägner så skulle jag, om jag var partisekreterare, nog ha svårt med nattsömnen numera.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.