En riktig hästhistoria

  • Torsdag 12 mar 2015 2015-03-12
E-post 0

Utrikesminister Margot Wallström uttalar sig idag för första gången efter de senaste dagarnas turbulens kring relationen Sverige – Saudiarabien.

– Det är ett bra och rätt beslut vi har tagit om Saudiavtalet. Och jag känner också att när jag talar om demokrati och mänskliga rättigheter så gör jag det med stöd av svenska folket.

säger utrikesminister Margot Wallström i en intervju med TT. I samma artikel i SvD menar statsminister Löfven

– Det är klart att under de senaste dagarna har relationen inte förbättrats. Det är uppenbart för alla. Men det behöver inte betyda att den skulle vara dålig för lång tid.

Till att börja ser bägge två ut att, i varje fall utåt sett, underskatta den gruppdynamik som finns mellan länderna i Mellanöstern. De som haft förmånen att på plats följa formerna för ett affärsliv kommer sannolikt kunna vitsorda att det umgänget följer helt andra former än vi är vana vid vilket jag kommer återkomma till senare i postningen. Vi ska inte heller utesluta att fler länder, vid minsta förolämpning eller tveksam formulering, kan komma att ansluta sig till Saudiarabiens kraftiga markering. När statsministern gör jämförelsen med Israel är den irrelevant. Israel är Israel. Resten, de arabisktalande länderna, hänger samman på ett helt annat sätt. Att ansluta sig till, eller följa efter, Saudiarabiens markering skulle sannolikt ses med visst gillande och ge hög status. Vem som rådde statsministern till att dra just den parallellen är okänt men vittnar om en avgrund av okunskap i hans närhet om dynamiken och relationerna inbördes och i tid bakåt.

Men. Nu måste regeringen Löfven lyfta sig i håret och ta oss ur denna situation. Utan att snegla på hur vi löste upp knuten med Israel eller hur vi löser denna typ av problem i väst. I Mellanöstern talas ett helt annat symbolspråk och skulle jag ge statsministern ett lästips så skulle jag, utöver ”The Bedouins and the Desert: Aspects of Nomadic Life in the Arab East” även läsa den mer lättillgängliga ”Tusen och en natt”. Att läsa dessa två böcker, samt att försöka få en inbjudan till hästkapplöpning i Riyadh, borde vara tillräckligt för de ministrar som idag på ett eller annat sätt har ansvaret för dagens situation. Löfven, Wallström, Hultqvist respektive Damberg.

Börjar de med böckerna baklänges, med ”Tusen och en natt”, bör de bli varse hur tre teman genomsyrar den folksaga som påverkar i praktiken all arabisk kultur och berättartradition. Beduinkrigarens status, svärdets makt, hästens status som beduinkrigarens bäste vän samt inslagen av (sic!) erotik. Detta är bilder som präglar umgänget än idag mellan arabstater. Bilden av beduinkrigaren är central samtidigt som informella möten sker i umgänget kring hästar. Hästavel är bland det finaste du kan hänge dig åt i arabvärlden i allmänhet och i islams kärnområde, den arabiska halvön, i synnerhet. De flesta, i praktiken samtliga, beslut tas inte vid formella regeringssammanträden utan växer fram vid de vecko- eller månadsvisa kapplöpningarna. Riktigt intima samtal förs vid uppvisning av de egna stallarna och hästarna. Den finaste inbjudan du kan få är att besöka en högt uppsatt prins eller shejks stallar.

Ett exempel på detta är den svenskavlade hästen ”Imshallah”, ett arabiskt fullblod, som vid en uppvisning i avel såg ut att vinna. Detta föranledde den Saudiarabiske försvarsministern att, innan tävlingen var avgjord, köpa hästen av dess svenske ägare för att sedan som en diplomatisk gest av vänskap, skänka fullblodet till den jordanske kungen för att på så sätt befästa ländernas starka band. I Sverige brukar vi ta med oss en flaska vin när vi går bort på middag så traditionen är liknande bara det att det är en annan nivå. En nivå där formen på gåva spelar in på en kulturell tradition och självbild. Hästen är central.

Skall då Margot Wallström och Stefan Löfven nu åka ut till närmaste stuteri och skaffa valfritt arabiskt fullblod och skeppa iväg det till Riyadh? Nej. Allt handlar om form i detta läge. Formen är överordnad och varje steg som tas måste tas med en mycket stor försiktighet och inte heller bör de ta några genvägar nu.

Det finns omfattande erfarenhet på området om kvartetten Löfven – Wallström – Damberg – Hultqvist börjar tänka istället för att prata med sina Bommersviksskolade sakkunniga, TT eller tabloiderna. Återigen – gå till litteraturen jag nämnde. Varje steg i en konfliktlösning i arabvärlden har sina tribut och sina attribut. Signalpolitik när den behövs som mest skulle vi kunna kalla detta.

För några år sedan, kanske tio (jag tror det var 2005), var jag med och arbetade fram ett PM åt en kund hur konfliktlösning eller inbjudan till samtal skulle ske på den arabiska halvön och i deltat där Eufrat och Tigris löper samman, där bland annat ”träskaraberna” lever. Om vi uppehåller oss vid konfliktlösningen – då mellan två beväpnade parter med stora ekonomiska intressen så inleddes den med att den part som önskade dialog sände ett svärd till motståndaren. Utan andra konstigheter som brev eller budbärare. Bara ett svärd. Inget mer. Kom svärdet tillbaka betydde det att motparten inte var beredda till några samtal, kom det tillbaka i brutet skick var sannolikt öppen konflikt att vänta men kom det tillbaka ett av motpartens svärd så betyder det att motparten är beredd att fortsätta dialogen. Om du därefter sänder en kamel eller en åsna och får tillbaka någon av motpartens djur så betyder det att motparten är beredd att samtala man mot man. Som tack, och efter att avtalet är signerat, så kan du skicka en häst. Har du tur kan du bli inbjuden till det finaste du kan bjudas in till: En hästkapplöpning – de forum de riktiga besluten tas i.

Men vad händer om du skeppar iväg en häst från början? Då förminskar du motparten och signalerar att han är korrupt och kan köpas. En ännu värre förolämpning och du har tagit konflikten till ytterligare lägre nivåer. Detta var sant för tio år sedan Detta var sant för 1 000 år sedan. Detta är ännu mer sant idag.

Något annat som sannolikt spelat in är det skriftspråk som avtal sluts på. Sluts avtalen på engelska med latinska bokstäver har det en vad vi skulle beteckna som ordinär legal standard. Det kan brytas, det kan omförhandlas. Men. Arabiskan har en särställning i sin skrivna form. Arabiska som skriftspråk är det som Profeten Mohammed lät teckna ned Koranen med. Det är med andra ord heligt och evigt som språk i ortodoxa kulturer. Detta spelar in. Jag utesluter inte att detta har spelat in när Sverige nu burdust avslutade avtalet med Saudiarabien. Var avtalet transkriberat till arabiska samt signerat av oss på samma papper och vi sedan hade det dåliga omdömet att erbjuda gender-utbildning (detta är sant) som ersättning för vapenutvecklingssamarbete så var reaktionen självklar.

Det finns de som anser detta medeltida, något som bland annat vår utrikesminister givit uttryck att hon anser prägla den saudiska kulturen. Jag delar inte den uppfattningen när det gäller affärsrelationer och bilaterala relationer och skulle aldrig använt mig av hennes språk i något sammanhang. Det enda som kan vara medeltida är att inte ens försöka förstå vad det är vi ställt till med och inte heller acceptera att det finns andra sätt att kommunicera på. Kommunikation som kan leda till dialog istället för stängda dörrar. Och får du en inbjudan till att besöka en arabs stallar? Ta den. Jag har aldrig haft förmånen men får jag en sådan släpper jag allt jag har för händerna.

Och sedan, nu till helgen, när du går bort på middag: Glöm inte ta med dig blommorna eller vinflaskan till ditt värdpar och sänd samtidigt medeltida traditioner en tanke….

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se