Ett varv till på tumskruven

  • Onsdag 25 Mar 2015 2015-03-25
E-post 0

Tonen mot Sverige kan vara på väg att mjukas upp i Saudiarabien. I en ledarartikel i den regeringstrogna dagstidningen Alriyadh skriver man att den saudiske kungen och Sverige kan komma överens genom diplomatiska medel.

Det låter som att ledarskribenten har talat med någon på Saudiarabiens utrikesdepartement,

säger Thord Jansson, saudikännare på Göteborgs Universitet till SVT. Detta motsägs av det faktum att tusentals saudiarabiska twittrare uppmanar till bojkott mot svenska företag i landet, och mellanösternkännare ser en kampanj mot Sverige i sociala medier under uppsegling rapporterar SR.

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 07.25.57

Jag utesluter inte att även detta drev är initierat av krafter som står den saudiska regeringen nära. Bilden är tudelat och egentligen ganska typisk för Saudiarabien. Å ena sidan ett land med mycket konservativa traditioner baserade på 1000-åriga klankulturer, å andra sidan ett land som i många avseenden ligger längre fram i anammandet av ny teknik än västvärlden. I regel kan du köpa Apples produkter flera månader tidigare än i till exempel Sverige som brukar vara först i Europa med dessa. Saudiarabien är ett land med kontraster.

Personligen har jag svårt att värdera det som sker just nu. Vilket som kan anses väga tyngst. Just arabiskan i sin skriftliga form är det språk som har en särställning bland alla språk. Det är det språk som Profeten Mohammed tecknade ner Koranen på. I sin skriftliga form är det ett heligt språk. Detta ger att Ledartexten skall ges en stor tyngd i bedömningarna samtidigt som vi ser något som skulle kunna ses som en autonom folkrörelse på sociala medier i motsatt riktning. Rent generellt har de arabiska och persiska kulturerna haft svårt att finna ett förhållningssätt till sociala medier. Det skrivna ordet, och den skriftlärde, har alltid innehavt en särställning i relation till makt och folk. Sociala medier, som nyttjas av vanliga medborgare, har därmed per automatik utmanat den struktur som funnits i mer än 1 000 år. Straffet på 1 000 piskrapp mot den saudiske bloggaren var inte enkom ett straff för hans regimkritik, det finns komponenter av att markera mot den ordning som funnits i en kulturell kontext. Samma hårda behandling av bloggare har vi, om vi bortser från kroppsstraffen, kunnat se i Egypten. Där bloggare kastats i fängelse trots att de sagt i princip samma sak som uppstudsiga ledarskribenter.

Det är svårvärderat nu. Men jag utesluter inte att den saudiska aktiviteten på Twittter är ett kvitto på Margot Wallströms framträdande i Riksdagen i fredags. Hon levererade en mildare ton men fortfarande inte vad Saudiarabien vill ha. De vet vad de vill ha och kommer inte ge sig. De trappar därmed upp konflikten ett steg till.

Ett varv till på tumskruven

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se