Kolonialism vs. gender

  • Lördag 28 Mar 2015 2015-03-28
E-post 0

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige, och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger utrikesminister Margot Wallström. Den saudiska tv-kanalen al-Arabiyas uppgifter om att Sverige i samband med det mötet skulle ha bett om ursäkt dementeras av regeringskansliet rapporterar SR.

Signalvärdet, att Sverige lät Björn von Sydow agera särskilt sändebud, underlättade sannolikt. Björn von Sydow, har poster bakom sig som talman och försvarsminister, har en hög status i Saudiarabiens ögon. Att vår Utrikesminister är rätt vingklippt i relationerna till länderna i Mellanöstern är sannolikt en rimlig analys. Men vi skall ha klart för oss att det som hänt är att utrikesministern nu slipper slå 00 966 innan telefonnumret för att prata med någon officiell representant på telefon utan det räcker med ett lokalsamtal. Vi har inte kommit framåt en millimeter när det avser svenska arbetsviseringar i Saudiarabien. Det kommer även information från Egypten att svenska tjänste- och affärsmän möts med en viss kyla och distans sedan förra veckan. Det blev lite enklare att samtala men iskylan har inte släppt ännu.

I dagens avsnitt av SR P1 Konflikt så ansluter jag något till detta som medverkande i studion. Programmet bandades igår varför de senaste händelserna därmed inte kunnat belysas i programmet.

I programmet intervjuades Kommendörkapten Murray som ansvarar för Genderutbildningen vid Livgardet i Kungsängen och när jag hörde det inslaget så var det nog tur att Robert Egnell fick frågan först.

Murray pekade på att vad han hade kommit till insikt om var vikten att interagera med civilbefolkningen, främst kvinnor och barn, när han var förbandschef i Afghanistan. Det är sällan jag blir upprörd men där fick jag någon minut att hämta mig eftersom Robert Egnell, docent vid FHS, fick frågan först. Som före detta underrättelseofficer är samverkan med civilsamhället A och O. Kvinnor och barn har i regel en mycket bättre uppfattning om till exempel minfält och även Sovjetunionen drog nytta av detta när de invaderade Afghanistan. De frågade barn och kvinnor var minor och annat var utlagda, eller bara observerade dem. Även USA har jobbat medvetet med gender som perspektiv. När de gick in i Afghanistan så genomförde även de en sociologisk maktanalys för att identifiera vilka klaner som kunde tänka sig att bli allierade med USA och till vilket pris. Skall jag vara helt uppriktig så kan jag konstatera att det var nog mer tur än skicklighet som gjorde att den Afghanistankontingenten som Murray ansvarat för kom hem i ett stycke. Om det tog honom två vändor i Afghanistan att inse det som är ”basics” för vilken skolad och tränad underrättelseofficer som helst och om det är ett uttryck för var Sveriges försvar står kompetensmässigt så har massor med dåliga saker hänt i Försvaret sedan jag lämnade för snart tjugo år sedan.

Det finns även skäl att uppehålla sig till genderperspektivet i ett svenskt historiskt perspektiv. Detta är inget nytt. Anna Lindh, Carl Bildt och Jan Eliasson har alla, i olika roller, arbetat med just detta fokus. Carl Bildt lyckades övertyga samtliga stridande parter på Balkan att det var en sällsynt dum idé att slakta framtidens produktionskapital. Befolkningen. Han lyckades upprätta humanitära korridorer för dessa. Genialt och en mycket stor diplomatisk prestation. Samma prestation lyckades Jan Eliasson med i Sudan vilket resulterade i en relativt varaktig fred. Med samma motiv. De lyckades föra in perspektivet när alla parter såg en framtida vinst med det.

I fallet med Saudiarabien är det dock annorlunda. Genderperspektivet är, om det nu skall vara ett unikt perspektiv, själva finliret i en demokratis evolutionsprocess. Gender förutsätter att grovmekaniken finns på plats i form av allmän rösträtt och någorlunda lika villkor för att det skall kunna tas emot. När det kommer till Saudiarabien befinner sig de inte där vi befinner oss. Det är inte ens säkert att de vill befinna sig där.

Jag brukar dra upp Oman som exempel. När jag första gången var i Oman för snart trettio år sedan hade den numera döde sultanen kastat sin far i fängelse och tagit makten. Hans ambition var att införa demokrati i Oman men han var samtidigt mycket tydlig i att han då var tvungen att börja från grunden. Att utbilda folket till en nivå där de själva kunde välja form av demokrati. Detta borde svensken i allmänhet och socialdemokraten i synnerhet känna igen. Vikten av en bildad befolkning för att kunna fatta väl avvägda beslut.

Oman är inte, ur vårt perspektiv som vilar på den grund som franska revolutionen gav oss, en västerländsk demokrati men den är det för dem. Som kuriosa så besitter två kvinnor posterna som utbildningsminister respektive minister för högre utbildning. De som kan sin arabiska historia inser med viss lätthet symboliken i detta. Skriftlärda och lärda har en särställning jämte beduinkrigaren och handelsmannen. Men det har tagit trettio år. Varje demokrati har sin evolutionsprocess och den behöver inte nödvändigtvis ta de vägar vi tagit eller heller landa exakt där vi har landat. Och för att vi skall förstå måste vi, om jag nu tar begreppet gender i min mun, faktiskt göra som genderperspektivet och processen stadgar. Göra en maktanalys först. Hade utrikesminister Wallström menat allvar med sin profilering kring feministm och gender borde hon gjort den och landat i att Saudiarabien är ett klansamhälle där andra begrepp råder. Utrikesministern agerade istället de facto som en klassisk kolonialmakt – hon definierade vad den saudiska befolkningen borde vara tacksam för utan att innan säkerställt att grovmekaniken fanns på plats, att motparten delade begreppen med oss eller ens hade en vilja att dela begreppens innebörd med vår syn.

Det vore onekligen en fördel om utrikesministern själv, som främste företrädare för en feministisk och genderinfluerad utrikespolitik kunde hålla sig till den. Då hade det kunnat fungera. Facit talar dessvärre ett annat språk så här långt och det blev mest kolonialism av allt.

Inalles? Turerna med Saudiarabien är inte över på långa vägar. Vi slipper i och för sig slå 00 966 för att komma i kontakt med den saudiska regimen men det är också allt. Mycket återstår att reparera och jag är inte helt säker på att det är Margot Wallström som kommer vare sig leda eller ansvara för den processen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.