Kvinnor kan!

  • Måndag 30 Mar 2015 2015-03-30
E-post 0

Carl Bildt, nyutnämnd hedersambassadör med uppgift att främja Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd, konstaterar kallt i SR P1 att regeringens hantering i relationerna med Saudiarabien sannolikt försvårat våra möjligheter att nå detta mål. Han menar även att han inte utesluter att vi har en bra bit kvar även om delsteg har tagits för en normaliserad relation. Carl Bildt ger även uttryck för den stämning som präglar arbetet med kandidaturen – han har ingen aning om hur arbetet skall gå till.

Hur pass normal relationen till arabvärlden är kommer den närmaste månaden att utvisa. Minst två, sannolikt fler, av de företag jag varit i kontakt med den senaste tiden har beslut om order att vänta. I ett fall redan under innevarande vecka. I bägge fallen handlar det om testleveranser av civila produkter där de har slagits i hård konkurrens med europeiska och amerikanska konkurrenter. Motparten är den Saudiarabiska staten. Det dessa företag, inklusive konkurrenterna, är väl medvetna om i dagsläget är att nu har en ny parameter kommit in. De svenska företagen kommer bara få affären om den saudiska regeringen beslutar att häva förbudet mot att utfärda arbetsviseringar. Denna politiska osäkerhet är naturligtvis något som de svenska företagens konkurrenter, och deras respektive handelsministrar, inte är sena att påminna hela den arabiska marknaden om i dagsläget.

Vidare efterlyser Carl Bildt en kvinna i gruppen som skall arbeta för en kandidatur. Detta skulle underlätta dessa dagar antyder han. En lätt överraskande kommentar i direktsändning som kan tolkas på fler sätt då signalvärdet är starkt i den första laguppställning som Margot Wallström lanserat. Endast äldre män skall utgöra kärntruppen för att föra ut en feministisk utrikespolitisk kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Carl Bildt är i det närmaste världsberömd för sin sylvassa och pricksäkra förmåga att ge eleganta gliringar. Den här visste nog var den tog för om sanningen skall fram så finns det bara ett fåtal kvinnor som skulle kunna ge den tyngd som krävs. Ewa Björling, vår tidigare utrikeshandelsminister, är en av dessa som dessutom har vitsordat goda relationer med bland annat arabvärlden i allmänhet och länder som Saudiarabien i synnerhet. Hon har tidigare bistått bland annat Rymdbolaget med införsäljning av bland annat övervakningssystem i länder som inte kan sägas passa in i den demokratidefinition som idag är villkoret för att slippa kallas medeltida diktatur.

Sylvasst och pricksäkert av Carl Bildt. Inte utan att jag bara kan le åt den eleganta passningen och jag funderar på om Margot Wallström ändå inte gör klokt i att slå fru Björling en signal och svälja förtreten en gång för alla. Då, om inte förr, kan sannolikt skadorna från hanteringen av Saudiarabien och Arabförbundet sägas vara minimerade. För kvinnor kan, tvivelsutan. Vissa kvinnor kan mer än många andra, speciellt i vårt nuvarande läge. Ewa Björling är en av dem.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.