Nycklarna

  • Måndag 2 mar 2015 2015-03-02
E-post 0

Mona Sahlin fick kritik från såväl Daniel Poohl, Expo, som Sveriges Muslimska Råd, SMR, i förra veckan för sitt uttalande som SMR och Poohl tolkade som en kollektiv skuldbeläggning. Personligen tolkade jag det inte på det sättet utan mer som Paul Colliers position – vi kan inte skuldbelägga en hel religion men de som bekänner sig till den religionen kan inte förbehålla sig rätten att stå passiva bredvid när deras religion kapas av fundamentalistiska våldsbejakande krafter. I ett möte med SMR bad Sahlin om ursäkt för sitt uttalande.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 10.27.16

Från att ha visat viss formförstärkning hamnade den nationella samordnaren åter i en position av destruktiv självspäkning. Frågan är vem som har initiativet i detta arbete och vad dessa krafter vill. En nationell samordnare skall inte behöva be om ursäkt för sin existens, än mindre för att hon ställer krav på aktörerna. I både Norge och Danmark har den organiserade muslimska diasporan ställt sig upp som en enhet mot radikaliseringen. Något vi inte ser riktigt lika mycket av i Sverige.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 10.26.47

Om det är några som har nycklarna till att kunna avradikalisera islam är det muslimerna själva. De själva har nycklarna då vi som inte bekänner oss till Islam eller helt enkelt inte till något saknar trovärdighet och kanaler in. Islam, och muslimerna själva är en stor del av lösningen. Väljer de däremot att antingen motarbeta avradikaliseringen eller stå passiva bredvid kommer de ofrånkomligen bli en del av problemet.

Det finns även fler parametrar att ta in. Sakine Madon, Expressen, konstaterar torrt att det pratas om terapi för våldsbejakande jihadister, men få lyssnar på dem som trakasseras av IS-anhängare här i Sverige. Hon skriver vidare att

Radikala islamister har länge flyttat fram positionerna i bostadsområden och föreningar. Genom mitt eget nätverk får jag snabbt tag i personer som berättar om hur de och deras närstående blivit utsatta.

Detta är inget nytt. Det finns idag, i några av miljonprogrammen, livsmedelsbutiker du inte går in i om du är sekulariserad muslimsk kvinna, ännu mindre om du tillhör en annan religion. Dessa, främst kvinnor, får finna sig att leva ett liv utan telefonlinjer eller annat stöd. Jag kan ha rätt starka synpunkter på detta. I en av mina djupintervjuer, med en kurdisk svenskfödd kvinna i ett av dessa områden, blev det tydligt:

Jag, min man och mina barn vill inte bo kvar här längre. Men vi kommer inte vidare, vi vill inget hellre än att bli svenskar i era ögon, för det är ju det vi känner oss som, och bo bland andra svenskar. Vi har bägge låga inkomster och lågstatusjobb. Vi kommer inte längre än hit i Sverige. Och det här är inte Sverige. Varför kan inte Sverige komma hit till oss? Kan du svara på det?

Nej. Jag kunde inte svara på den frågan. Jag har inget svar på en mycket rimlig begäran. Kvinnans berättelser om hur hon trakasseras dagligen av radikaliserade muslimer berör mig djupt och jag skämdes för att vi låtit det gå så här långt. Och så länge den organiserade muslimska diasporan, som är de enda som har nycklarna, förbehåller sig rätten att stå bredvid och passivt skåda denna utveckling så kommer de vara en del av problemet. Lika stort problem som en nationell samordnare som ägnar dagarna åt självspäkning. Det är ju de som har de nycklar vi andra inte förfogar över.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se