Saudiavtalet – i sin helhet

  • Torsdag 12 Mar 2015 2015-03-12
E-post 0

Det finns uppenbara skäl till att publicera det numera uppsagda avtalet med Saudiarabien för att förstå vad regeringen egentligen tagit ställning för. Och emot.

Vi kan konstatera sakläget nu. Sverige har precis, under former som bara kan kännetecknas som förnedrande för motparten, sagt upp ett avtal som innehåller bland annat

Skärmavbild 2015-03-12 kl. 22.39.08

samt utrustning för säkerhetsspaning och tekniskt underhåll för utrustningen och systemen. Det senare är ingen dramatik. Vi förbinder oss i alla tidigare avseenden och ingångna avtal att leverera underhåll och erforderliga uppgraderingar oavsett om mottagarlandet hamnar i konflikt eller inte senare. Affären med Indien, som Olof Palme säkerställde i en direkt uppgörelse med Rajiv Gahndi (som senare mördades), pågår fortfarande i form av underhållsleveranser för Haubits M/77. Dessa system, främst ERIEYE i Saudiarabiens fall, är redan levererade och påverkas inte av uppsägningen alls.

När det kommer till uppsägningen av resten av avtalet ser jag personligen ingen dramatik i att leverera tjänster som syftar till att säkerställa utrustning för skydd och sanering avseende massförstörelsevapen. Detta skydd och denna sanering har främst civilsamhället nytta av. Ett civilsamhälle bestående av kvinnor och barn som Sverige nu vänt ryggen. Det är ingen hemlighet att Saudiarabiens fiender, som Syrien och Al Assads terrorregim, inte drar sig för denna form av krigföring mot civila.

Det var detta avtal som nu regeringen sade upp och vars former för uppsägning framkallat en politisk kris som borde kunnat undvikas.

Vi beundrar idag alla regeringen i allmänhet och statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström samt hela Miljöpartiet i synnerhet med sitt ypperliga handlag i internationella relationer. Framför allt med Saudiarabien och Arabförbundet samt förmågan att sätta civilsamhällets möjligheter till skydd i konflikthärdar i fokus.

Jag själv hade valt en annan väg vilket torde vara väl bekant. Avtalet som helhet kan du läsa nedan på mitt Slide-sharekonto.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se