Utrikespolitisk teater

  • Lördag 14 mar 2015 2015-03-14
E-post 0

Regeringen Löfvens utrikespolitiska eskapader är inte över med Margot Wallströms praktvurpa när hon uttalat sig i medier på ett sådant sätt att Saudiarabiens ambassadör kallats hem på obestämd tid samt att flera av Saudiarabiens grannländer nu sökt audiens hos utrikesministern. Stefan Löfven ser nu ut att mobilisera alla ministrar han kan i arbetet med den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Nästa minister som är att äntra den utrikespolitiska scenen är ingen mindre än kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som skall besöka Ukrainas huvudstad Kiev den 26-27 mars. Det finns idag ingenting inlagt i kalendariet men att så kommer ske vitsordas av kulturministerns pressekreterare Kristoffer Talltorp, du kan se hans svar nedan. Då handläggaren är tillbaka på sin arbetsplats först fem arbetsdagar innan avresa så borde programmet vara klart redan nu men något sådant fanns inte att finna i Kulturdepartementets diarium.

 

Jag fann detta besök rätt märkligt eftersom Ukraina i praktiken befinner sig i öppen väpnad konflikt med Ryssland samt att de ministerbesök som genomförts har legat på en högsta exekutiva nivå. Ukraina lider idag brist på allt. Framför allt har de endast gas kvar för ett par månader och Ryssland hotar med att strypa dessa leveranser om inte Ukraina reglerar sin skuld omedelbart. Ukraina har idag inga ekonomiska medel för detta vilket gör att Vladimir Putin nu ser tillfället att kunna dra in Ukraina under det ryska paraplyet av buffertstater igen. Att läget är osäkert blir tydligt i UD:s reseinformation där svenskar uppmanas till försiktighet och att undvika dels vissa regioner men även större folksamlingar i allmänhet.

 

Jag sände därför en kontrollfråga till Utrikesdepartementet om hur kulturministerns besök den 26-27 mars rimmade med dels säkerhetsläget i Ukraina generellt men även hur denna resa harmonierar med regeringen Löfvens övriga aktiviteter i regionen. Såväl Stefan Löfven som Margot Wallström har genomfört högprofilerade aktiviteter i Kiev med stort säkerhetspådrag varför den tredje ministerns program, kulturminister Alice Bah Kuhnke, är högintressant.

Något svar från UD kom aldrig, däremot ett mail från Talltorp, pressekreteraren, i torsdags kväll efter regeringssammanträdet. Jag hade i sammanhanget ett par veckor tidigare presenterat mig som journalist och med utgivningsbevis. Den vidare kommunikationen är irrelevant i sammanhanget.

 

Vad dock Talltorp eller UD inte vet är att jag har den grunddokumentation till besöket i form av en inbjudan från Sveriges ambassad i Kiev, inte den Ukrainska regeringen, till kulturministern. Inbjudan är till premiären av pjäsen Seven som sätts upp av sju namnkunniga kvinnorättsaktivister. Utöver att närvara vid föreställningen ”är tanken att träffa ministerns kollega” samt ”relevanta NGO”. Det är pjäsen som är i fokus, resten bara bihang. Det finns heller inget tydligt politiskt syfte med resan i den formella inbjudan från ambassaden. Inte heller några tankar som tyder på ett mer medvetet arbete med de bilaterala förbindelserna.

Kronologin i kommunikationen är därmed följande:

  1. Jag får tips från kretsen kring Alice Bah Kuhnke om hennes förestående resa i egenskap av minister till Kiev
  2. Kulturministerns pressekreterare, Kristoffer Talltorp, vitsordar besöket men hänvisar till medarbetare
  3. Jag ställer kontrollfråga till Utrikesdepartementet
  4. Regeringen sammanträder
  5. Kristoffer Talltorp hör av sig igen, utan synlig anledning, och låter meddela att han endast svarar på frågor från media (sic!).

Denna kronologi kan rimligen bara förklaras med att det blev ett visst rabalder på UD och/eller Statsrådsberedningen när det gick upp för dem att Bah Kuhnke har sitt eget spår inom utrikespolitiken. Detta medförde att frågan lyftes på regeringssammanträdet och Talltorp hörde av sig direkt efter att detta avslutats. Det skiljer endast 30 minuter i tid. Det skulle kunna vara så men är tyvärr bara en spekulation från min sida än så länge då jag bara har uppgifter som tyder på detta, ingenting som  styrker. Jag kan personligen dock inte komma fram till något annat.

Vi står därmed inför en rätt pinsam historia.

Antingen så fungerar inte samordningen i Statsrådsberedningen alls. Det är allmänt känt att det sedan EU-inträdet pågår en evig maktkamp mellan Statsrådsberedningen och Utrikesdepartementet om vem som äger utrikespolitiken. Under Göran Persson flyttades den tyngdpunkten in i Rosenbad men under Alliansen och Carl Bildt vände pendeln för att hamna i Arvsfurstens palats. Det skulle kunna ha gått att hantera för vilket annat departement som helst utom Kulturdepartementet som ligger utanför samordningen. Kulturdepartementets frågor, kultur och demokrati är i huvudsak inrikespolitiska och ligger därmed utanför övrig nödvändig samordning.

Eller.

Såväl statsministern som utrikesministern har varit fullt medvetna, kanske till och med drivande, om kulturministerns göranden och låtanden och finner det som den kraftfullaste åtgärden för det Ukrainska folkets framtid lämpligast att skicka ner kulturministern på en teaterpremiär med ett ospecificerat övrigt program utan egentligt syfte. En resa som dessutom tvingar värdnationen, Ukraina, att allokera omfattande säkerhetsarrangemang samtidigt som det pågår mer eller mindre öppna strider i den östra halvan av landet.

Svensk utrikes- och säkerhetspolitik har aldrig tidigare varit mer motsägelsefull är den enda analys jag kan komma fram till i dagsläget. Inte heller det politiska ledarskapet visar att det hänger ihop. Titeln på inlägget, är därmed given:

Utrikespolitisk teater.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se