Vän med alla blev ovän med alla

  • Torsdag 19 Mar 2015 2015-03-19
E-post 0

Relationerna med Saudiarabien och hela den muslimska världen nådde idag på eftermiddagen en ny lägsta nivå när Saudiarabien slutat utfärda arbetsvisum till svenska medborgare samt att de muslimska ländernas samarbetsorganisation nu ställt sig bakom Saudiarabien. Femtiofem länder står nu enade i fördömandet av Sveriges utrikesminister Margot Wallströms agerande.

För en yttre betraktare är detta illa nog. Svenska företag kan nu inte ens offerera på upphandlingar och projekt eller förstärka pågående projekt vilket ger framför allt tysk industri trumf på hand. Men motgångarna för regeringen stannar inte där. Kvällens möte mellan Mikael Damberg och Margot Wallström från regeringen med näringslivet ser ut att bli en gles tillställning. Två av de tre största svenska aktörerna, HM samt IKEA, skickar ingen representant alls. Den tredje, Ericsson, skickar sin kommunikationschef. Signalen är tydlig från näringslivet:

Rädda det som räddas kan, håll distansen till regeringen i allmänhet och Margot Wallström i synnerhet. Ingen av dessa koncernchefer vill riskera att hamna på samma bild som vår utrikesminister och vad ska de egentligen på mötet att göra? Regeringen har blajat till det på egen hand, varför inte låta dem lösa detta på egen hand

Damberg gjorde dessutom en rejäl blunder genom att inte bjuda in finansbolag och banker till mötet. Redan nu vet jag med 100 procent säkerhet att Saudiarabien satt stopp för alla saudiska investeringar i svenska riskkapitalbolag och projekt. Dambergs miss har nu kostat honom relationer med just kapitalförsörjningssektorn. Relationen som var svalt nyfiket positiv är nu i en negativ trend för att uttrycka mig som min gode vän fondförvaltaren.

Saudiarabien trappar nu upp konfliktnivån och kommer, bedömer jag, fortsätta med detta oavsett vad Sverige gör intill dess att de får vad de vill. De vill tvinga Sverige på knä och kommer inte ge sig förrän de får det yttersta beviset på detta:

Margot Wallströms avsked på grått papper. Samt en pudelfarm från Stefan Löfven.

Frågan är dock om Löfven klarar detta. Å ena sidan har han den postmoderna vänstern inom socialdemokraterna samt Miljöpartiet att ta hänsyn till, en vänster som i olika tonarter alltid tycker principer och dogmer väger tyngre än jobb. Tyngst av allt väger Margot Wallströms omdöme då hon i dessa kretsar har något som bäst kan liknas helgonstatus. Å andra sidan har han hela sin trovärdighet som en ”industrins man” som söker samarbete istället för konfrontation. Idag har han lyckats med att genom att försöka vara snäll mot allt och alla göra sig ovän med hela arabvärlden och hela den inhemska exportinustrin. Där jobben skall växa fram och trygga hans framtid.

 Vi kommer inte kunna låta denna situation fortgå speciellt många dygn till. Tysklands exportindustri och finansiella sektor har redan sedan igår börjat utnyttja de hålrum som nu uppstår. Klockan tickar och Stefan Löfven måste inom kort bestämma sig:

Skall han offra relationen till näringslivet, svenska jobb och bilden av sig själv som industrialist eller skall han offra principer, prestige och Margot Wallström?

Det är Margot Wallströms avsked som Saudiarabien vill se. De som känner dessa länder vet detta. Inget annat kommer räcka, det skulle täcka upp för resten. Men. Osvuret är bäst. Om jag har några gissningar? Nej. Det mesta, faktiskt allt,  regeringen har tagit sig för sedan den ”moderna diplomatin” infördes har gått snett så jag skulle inte bli förvånad över att vi hittar en ny fallucka att ramla ner igenom till ännu, om möjligt, lägre nivåer i innan fallet kanske bromsas.Hur långt upp det är till ytan efter att det skett vet ingen. Ingen vet heller hur många år det kommer ta att normalisera relationen med världens muslimska länder.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.