Vardag

  • Tisdag 24 mar 2015 2015-03-24
E-post 0

Justitieminister Morgan Johansson attackerades igår när han besökte ett asylboende. Angriparen använde en brandsläckare vid attacken och sprutade skum över ministern. Enligt Morgan Johansson pressekreterare har inte incidenten påverkat ministerns arbete, utan det fortsätter som tidigare planerat.

Jag kan konstatera att attacken på justitieministern fick rättmätig publicitet. Flyktingar, och en del av de asylsökande med andra ord, har i regel en sviktande psykisk hälsa. Det som inte får någon publicitet är de dagliga skärmytslingar, falsklarm och skadegörelse som äger rum på den form av boende som justitieministern besökte. Hot mot personal, hot mot medboende, hot mot förbipasserande. Vardag.

Med den aviserade förtätningen av Migrationsverkets boenden lär det inte bli mindre av detta – det vore i sådana fall ett mirakel. Då har vi inte heller sett mycket av det som kantar den andra formen av boende – Enskilt boende. Där så många som 20 personer kan dela på en tvårummare i något av storstädernas miljonprogram. Om justitieministern hör av sig kan jag anordna en tur till en trappgång strax NV om Stockholm där en tredjedel av dessa små lägenheter härbärgerar ett två siffrigt antal vuxna där de i ett fall tvingas sova i skift. För att övrig tid driva runt utan sysselsättning. Och det finns mer. Jag vet inte vilket HVB-hem som justitieministern kommer besöka men ett jag besökte – med sex unga pojkar inskrivna – ger mig fortfarande rysningar när jag tänker på det. Pojkarna, 12-14 år, har alla tillbringat tid i de italienska flyktinglägren innan. Dessa är ökända för de övergrepp som barn utsätts för. Våldtäkter och misshandel. De jag träffade fick ingen vård att tala om. Förutom lugnande medel och sömnmedicin. Vi kan fundera på hur bra det kommer gå för dessa senare i livet. Integrationsprocesserna för just ensamkommande har ett och annat att förbättra. Och då har Morgan Johansson inte besökt de två kriminalvårdsanstalter, Norrtälje och Storboda, som härbärgerar de som har ett avvisningsbeslut på sig som väntar på verkställighet.

Om inte incidenten påverkar Morgan Johansson är det ett under. Detta är vardag. Detta är vardag i många av de nu överbefolkade anläggningsboendena. Detta är vardag i en del av de lägenheter som missbrukas inom EBO.

Vi kan fundera på hur bra det går nu. Vi kan fundera hur effektivt det har visat sig vara att kväsa all debatt de senaste åren kring migrationspolitiken och de nyanländas villkor. Vi kan fundera en hel del idag över ord som humanism och hur i hela fridens namn vi kommer ur det här. Det som justitieministern utsattes för var nämligen inte bara ett angrepp på en minister och demokratin. Det var även vardag för väldigt många, framför allt de som är inskrivna eller arbetar i Migrationsverkets asylprövningsprocess. Att det blev rubriker den här gången var för att det råkade stå en minister i vägen.

Detta är vardag. Inget annat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se