Approved by Miljöpartiet

  • Torsdag 23 Apr 2015 2015-04-23
E-post 0

I dag möts EU:s stats- och regeringschefer på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel med anledning av den akuta flyktingsituationen på Medelhavet. På agendan står ett tiopunktsprogram om hur krisen ska lösas. Ett tio-punktsprogram som, inför varje möte, i detalj förberetts av EU-kommissionen och som under lång tid kunnat beredas inom de respektive regeringarna skriver SVT.

Sveriges hållning har sedan i tisdags morse förhandlats inom Regeringskansliet men från samstämmiga uppgiftslämnare från Rosenbads undervegetation har förhandlingarna gått trögt. Miljöpartiet har lagt in sitt veto på i praktiken alla punkter som skulle kunna reglera migrationen. Resultatet är talande då Stefan Löfven inför EU-nämnden lät förstå att han kommer driva en utredning om att låta ambassader göra asylprövning på plats – en idé han inte ens själv tror på – samt att Löfven menar att kommissionen också bör överväga humanitära visum. En kontroversiell fråga som är impopulär i flera andra EU-länder.  Humanitära visum finns inte ens med som punkt på EU-toppmötets agenda idag när regeringscheferna möts. Att resa en fråga av sådan tyngd och allvar, utan att de övriga länderna kunnat bereda den, ligger utanför de europeiska umgängesformerna.

Det är något märkligt att detta tillåts ske.

Vi har idag den på pappret kanske mest erfarne Europa-politikern i Margot Wallström som utrikesminister. Som före detta kommissionär, varav en period om fem år som vice ordförande för EU-kommissionen, är hon sannolikt väl medveten med vilken irritation detta kommer mötas. Förutom att punkten sannolikt kommer mötas med ett ”Jaså?” så gillar vare sig kommission eller andra regeringschefer att nya, helt oförberedda, frågor kastas in i ett möte som ändå måste genomföras under stor press. Såväl i tid som i fråga om resultat. Sveriges agerande, att kasta in en elfte punkt, kommer inte ses med blida ögon från länder som vi hoppas kunna stödja den nu alltmer avlägsna platsen i FN:s säkerhetsråd.

Det vi ser är resultatet av en förhandling där Miljöpartiet kunnat driva Socialdemokraterna i vilken riktning de önskat inom det område där Socialdemokraterna historiskt mer eller mindre, med undantag från perioder med Carl Bildt, kunnat stoltsera med ett monopol. Taktiken, att prompt vägra förhandla om inte deras frågor ens kommer upp på bordet under flera veckors tid har gett resultat vartefter tidspressen gjort sig gällande. Undervegetationen i Rosenbad vittnar om extremt hårdföra och skickliga förhandlare från Miljöpartiet och då blir resultatet detta. Oavsett vad protokoll och internationell umgängeston tycker om det.

Approved by Miljöpartiet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se