Årets Svensk

  • Torsdag 30 apr 2015 2015-04-30
E-post 0

En högt uppsatt svensk FN-tjänsteman, Andreas Kompass, har stängts av efter att han läckt en intern FN-rapport till franska åklagare. Rapporten handlade om misstänkta övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken – övergrepp som begåtts av medlemmar ur franska fredsbevarande styrkor i landet.

Denne man borde utses till ”Årets svensk” och om det är så att denna organisation kommer välja att avskeda honom ligger det i sakens natur – med Sveriges position som förlöpare i kampen för barns rättigheter samt mänskliga rättigheter – att Kompass erhåller livränta på samma nivå som hans tidigare lön. Något annat vore inget annat än oanständigt och skenheligt. En man med detta civilkurage växer inte på träd och han sällar sig till andra storheter som Inga Britt Ahlenius, Riksrevisionens tidigare generaldirektör, som visat samma mod i FN-systemet när hon avslöjade omfattande korruption och missbruk av medel.

Det är ingen hemlighet att jag inte tycker att utrikesminister Margot Wallström har presterat speciellt bra i sin roll. Snarare tvärtom, hon har skadat många av våra relationer med länder som vi borde ha kopplat närmare oss i kampen mot terrorism. Men hon har nu chansen, med hennes vitsordat goda förbindelser med FN:s högsta nivå, att reparera detta. Att ställa sig på Kompass sida och att aktivt arbeta för att återupprätta hans heder men framför allt mot FN:s kultur samt mot de övergrepp som skett på kvinnor och barn av FN-soldater. Hon har sagt att det är detta hon brinner för så nu är det upp till bevis om det är sant. Eller om det bara är pollityr och spel för gallerierna. Det är nu hon kanske kan få sin största stund.

Andreas Kompass är tvivelsutan den starkaste kandidaten vi sett på många år till utmärkelsen ”Årets svensk”. Återstår att se om Margot Wallström kan bli ”min” utrikesminister eller om hon tillhör en annan kategori som jag helst inte vill nämna vid namn.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se