Dödlig sommardans

  • Torsdag 9 Apr 2015 2015-04-09
E-post 0

På de flesta polisstationer och sjukhus pågår nu semesterplaneringen för fullt. Vi kommer även i år se hur sjukhus tvingas inta stabsberedskap och hur arbetsgivaren kommer beordra personal in på övertid. Så har det sett ut de senaste åren och i år kommer det inte bli något undantag. Bland annat Danderyds sjukhus har varit under året nära att inta stabsberedskap vid minst två tillfällen efter att de närmat sig en punkt där patientsäkerheten inte kan garanteras. Och Danderyds sjukhus är inte unikt på något sätt. Saknas det 1 500 specialistläkare och 1 000 allmänläkare i primärvården ser det ut på det sättet för jämnan.

Vi har utöver detta 55 ”No-go”-zoner i Sverige, områden där polisen inte kan upprätthålla statens våldsmonopol i tillräcklig omfattning. Dessutom har vi 183”utanförskapsområden”. Dessa områden, om de inte redan idag sammanfaller med de 55 zonerna, står på gränsen till att bli detta. Områdena präglas av låg utbildning, arbetslöshet, missbruk och trångboddhet samt har en hög densitet av utrikesfödda. Sommaren kommer i dessa områden präglas av samma sysslolöshet som alla andra somrar för de som bor där. Med känt resultat sedan tidigare. Rosengård, Gottsunda, Husby. Det som 2013 kom att kallas ”Bilbarbecue”, att elda upp bilar är sannolikt något vi kommer se även i år. Kryddat med nya komponenter.

Ute i landet har de så kallade ”Bärplockarna” dykt upp i allt större omfattning sedan 2012. Främst från de forna öststaterna Rumänien och Bulgarien. De har satt upp sina läger i skogsområden och som motreaktion har vi kunnat se hur grannsamverkan mot brott utvecklats till medborgarden. Inte sällan numera med polisens goda minne lokalt. I Svalöv finns endast en polis i tjänst dagtid och inte någon nattetid. Svalövs kommun har det senare året fått se hur flera livsmedelsbutiker helt enkelt stängt igen efter alla rån och nu har medborgarna tröttnat och ”biträder” vid framför allt stängning och inlåsning av dagskassa. I Ljusnarsbergskommun är bärplockarna numera väl bekanta i bilden av sommaren. Lika väl bekant som de patrullerande bilarna med grannar i 20-30 årsåldern.

Den nya komponent som tillkommit i år är tiggarna. De är landsmän med många av bärplockarna men det som skiljer dem åt är att tiggarna i regel är romer. Det är inte bärplockarna. Ingen kan säga att tiggarna är älskade av sina landsmän bärplockarna. Tvärtom kantas deras relation av förföljelser, misshandel och ond bråd död. Tiggarna har dessutom i storstäderna börjat tränga ut inrikesfödda utslagna. I Situation Sthlm´s senaste nummer kan vi läsa om ett sådant reportage.

Det finns goda grunder att säga att situationen har spårat ur. Polisen är på reträtt från de områden med störst sociala problem och de lägsta inkomsterna. De är även på reträtt från statskärnorna – ett besök i triangeln Stockholms Centralstation – Hötorget – Stureplan visar med all önskvärd tydlighet nattetid vilka krafter som dominerar natten. Jag ser själv hur gäng från ”No-go” – zonerna tränger undan både vanliga människor som vill äta en bit mat och ta en promenad i natten och tiggarnas tillfälliga läger i olika vindskyddade vrår. Stockholms innerstad är inte vaccinerat längre. Det som många av oss sett i många år, och varnat för inför döva öron, äter sig nu inåt. När jag pratat med partikamrater som lyckats slå sig fram till de riktigt feta och mustiga köttgrytorna i Riksdag så tror de inte att den miljö jag beskriver är sann. De har ju själva varit på studiebesök några kvällar. Men ofta så visar det sig, när jag hör mig för med polisen själva, så har de åkt hem vid 01 på natten. Konstaterande att ”det här var ju inte så farligt”.

Dessa, även mina partikamrater, har inte valt att utnyttja förmånen att vara med när den riktiga dansen börjar. Från klockan tre på morgonen. De har heller inte valt att följa med på en ”Bil-barbecue” när polis och brandkår måste eskorteras in i områden av fältassistenter och väktare – de enda som är på plats dygnet runt och har just den lokalkännedom som de själva inte har. De har inte heller befunnit sig i kollektivtrafiksystemen efter ett varmt fotbollsderby. Där fel lag vann. Dessa nätter får även akutsjukhusen se sig utan studiebesök. Södersjukhusets- respektive Huddinge sjukhus akutmottagning samt Södertälje sjukhus har under åren mer liknat det vi ser på bilder från krigshärdar. Men likväl är det dessa förtroendevalda som i det närmaste total frånvaro av bild av vardagen tar de yttersta besluten om hur samhällets yttersta skydd – polis, brandkår och sjukvård – dimensioneras. Då blir det inte bättre än så här.

Vi går in i en lång het sommar. Med bitvis nya spelare som tiggarna och framför allt fler av nyanlända. Alla dessa spelare skall finna sin roll och sin plats i den dödliga och destruktiva sommardans vi ser varje år.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se