Ett radikalare alternativ

  • Måndag 27 Apr 2015 2015-04-27
E-post 0

Aftonbladets ledarkrönikör Anders Lindberg ställer sig frågande om hur det kommer sig att Sverigedemokraterna tillåts åka gräddfil i media. Frågan är relevant men ställd av fel person. Endast ett fåtal har som enskild journalist eller krönikör skrivit mer än just Anders Lindberg om detta parti. Överhuvudtaget är hela diskursen, om vad Sverigedemokraterna är för parti, rätt ointressant. Jag konstaterar att för egen del är det ett parti som jag aldrig kommer kunna rösta på, än mindre bli medlem i och med största sannolikhet inte vilja samarbeta med.

Det partiet står för i en rad grundläggande frågor är allt jag inte står för. Utöver människans okränkbara värdighet finns det en rad med fler skäl. Det räcker med att läsa deras biblioteksmotion från förra mandatperioden där de ville rensa ut all icke-svenskspråkig litteratur från de statliga biblioteken, en fråga som de även driver lokalt för de kommunala. Skulle så ske skulle Sverige stå utanför det internationella tanke- och idéutbyte som sker via litteraturen. Om jag ska sätta något invektiv på det som torde räcka rätt långt så skulle jag sätta kultur- och kunskapsfientligt samt isolationistiskt på detta parti. För de flesta intellektuellt sinnade borde det stanna där. Men som sagt, Sverigedemokraterna har bland annat Anders Lindberg att tacka för minst en spaltkilometer text genom åren. Kanske fler.

Åter Sverigedemokraterna, då de är huvudperson i dagens drama. SDU-topparna Gustav Kasselstrand, 27, och William Hahne, 23, lämnar sina poster i ungdomsförbundet i höst. Det beskedet gav de vid lunchtid i dag – i samband med Sverigedemokraternas partistyrelsemöte, där de båda väntas uteslutas ur partiet.

Denna utveckling är inte helt utan sidoeffekter. Jag bedömer det inte som orimligt att Kasselstrand och Hahne under hösten kommer söka sig andra hemvister. Eller bli uppsökta av andra rörelser. Det är få som vet men SMR, Svenska Motståndsrörelsen, har samlat ihop de 1 500 röster som krävs för att registrera ett politiskt parti. SMR har brutit med Svenskarnas parti efter att de senare intagit en Putin-vänlig position varför SMR nu organiserat, vad de kallar, en politisk gren. Inte parti, Klas Lundh – SMR obestridde ledare, kommer inte vilja släppa greppet om den politiska utvecklingen. Klas Lundh har dessutom gjort ett högintressant uttalande under vintern som gått de flesta förbi:

Sverigedemokraterna är en ofrivillig plog av otrogna som banar vägen för ett radikalare alternativ.

Inte ointressant alls. Skulle SMR och Klas Lundh lyckas rekrytera in Kasselstrand och Hahne som företrädare för detta radikalare alternativ så kommer det ge honom en flygande start med två skolade politiker och goda kommunikatörer. Vi kan fundera på vad som kommer hända efter det. Om det kommer innebära Sverigedemokraternas slutliga undergång och att alla dess väljare återgår till det gamla politiska landskapet eller om vi ser en mindre splittring där de mest radikala går över till SMR politiska gren medans Sverigedemokraterna fortsätter att attrahera den bredare massan av invandringskritiska väljare. Oavsett vad så vet vi nog med oss att så länge de övriga partierna inte adresserar dagens migrationspolitiska situation med snabba – och rimliga – lösningar som ger effekt så kommer media fortsätta att bevaka både frågan i sig och de rörelser som gjort sitt namn kända genom just kritik mot systemet.

Splittringen, om det nu blir någon, kan stå oss ännu dyrare än bara Sverigedemokraterna i Riksdagen. Att dagens dramatik skulle få Sverigedemokraterna att försvinna från kartan är sannolikt rent önsketänkande. Det kan vara så att vi idag, den 27 april, ser hur radikalare krafter får fart. Med allt vad det för med sig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se