Jag är Betongsosse

  • Onsdag 8 Apr 2015 2015-04-08
E-post 0

Allianspartierna kommer att lägga fram fyra skilda ­budgetmotioner både i vår och i höst. De säger att de kommer hedra decemberöverenskommelsen, men inte att acceptera ett ensidigt agerande om överskottsmålet från ­regeringen. Detta skriver Allianspartiernas partisekreterare på DN Debatt.

Då tilläggsbudgeten är en mindre justering av innevarande och en inriktning inför nästa stora budget är slaget i kammaren redan över innan det har börjat i praktiken. Fem eller sex separata budgetar ställs mot regeringens – utfallet är redan klart och resan fram till votering är bara ett skådespel utan innehåll. Magdalena Andersson kommer inte att röra överskottsmålet om hon inte kan få en garanterad majoritet i Riksdagen för det. Det skulle innebära ett misstroendevotum med vändande post. Det vet Alliansens partiledningar.

Vi kommer, om sommaren och hösten inte innehåller annan dramatik än detta, få en politik som innebär en politik mer till vänster än vad socialdemokraterna gick till val på själva. Samtidigt är signalen från Alliansen nu att eftersom de går till votering med separata budgetar så är det möjligt för Stefan Löfven att haka av både Miljöpartiet och Vänsterpartiets påverkan. Störst alternativ vinner. Socialdemokraterna är Riksdagens största parti. Det verkar inte som om Stefan Löfven hakar på den tanken dessvärre.

Personligen skulle jag bejaka en sådan utveckling. Varför? Jag är betong-sosse ”classic”. Jag gillar vetenskapligt grundade beslut. Jag gillar betong, infrastruktur, motorvägar, tung industri, jordbruk, skogsbruk och exportindustri. Jag gillar progressiv framåtsyftande förändring av samhället. Jag gillar fackförbunden och en stabil arbetsmarknad. Allt som byggt Sverige starkt. Allt det som miljöpartiet ogillar. Och som vår regering dessvärre faller till föga för lite för ofta.

Hur Alliansen väljer att utvecklas är inget jag kan ha synpunkter på utom att den halsstarriga låsningen av blockpolitiken – signerad Fredrik Reinfeldt – är skadlig för Sverige. Decemberöverenskommelsen kan ha skapat en mekanism som socialdemokratin förlorar på långsiktigt. Väljare och medlemmar som jag – som idag ser mindre av den politik som är bra för Sverige och mer av dogmatisk signalpolitik som sliter isär stad och land – kan välja soffan eller andra alternativ.

Jag är kort och gott Betongsosse. Ett invektiv jag bär med viss stolthet. Och jag, likt många med mig, ser idag mörkt på framtiden.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.