Jag ställer er till svars

  • Torsdag 23 apr 2015 2015-04-23
E-post 0

Infrastrukturminister och socialdemokraten Anna Johansson anser inte att det var slöseri med pengar att frysa motorvägsprojektet Förbifart Stockkholm i höstas när rapporterar SR från Riksdagens frågestund. Hon anmäldes av Moderaterna till KU för att ha brutit mot budgetlagens krav på så kallad god hushållning.

Samtidigt får vi veta att i dag lever 225 000 äldre i Sverige under EU:s fattigdomsgräns ,enligt Pensionsmyndighetens prognos i mars 2015.Antalet har nästan fördubblats sedan 2006. Den oroandeökningen märks även tydligt av på Stockholms Stadsmissions Äldrecenter. Antalet besök ökade kraftigt från 3 000 under2013 till 8 000 under 2014. Många som vänder sig till oss lever i psykisk ohälsa, fattigdom och ibland hemlöshet. Stadsmissionen berättar om ett flertal av dessa i en artikel, bland annat Boel är 91 år. Hon satt på Arlanda i två dygn med alla sina ägodelar i väskor. Hon hade ingenstans att ta vägen. Pensionen räcker inte till för ens det enklaste boende och den simplaste kosten.

Vi kan även se hur moderatstyrda Täby kommun agerar i relation till en ensamstående mor med en kronisk sjukdom.


 

Bägge de stora partierna är skyldiga till den situation vi ser idag. De säger vanligtvis att vi inte skall ställa grupper mot varandra. Det gör jag inte. Jag ställer moderaterna och mitt parti, socialdemokraterna till svars för hur våra gemensamma medel förvaltas. Att pensionären Boel tvingas sitta som hemlös med sina tillhörigheter på Arlanda i två dygn är inte värdigt. Att den unga kvinnan tvingas flytta till ett vandrarhem, kroniskt sjuk, är inte heller värdigt. Jag ställer inte heller budgetposter mot varandra. Jag ställer er mot väggen. Men det har jag ingenting för. Varför? Ni har fixat och trixat er igenom era respektive partis system och sitter nu oantastliga som ”folkvalda”.

Ni kommer, er vana trogna, tala politiska. Det här är ett axplock av vad vi kommer få höra:

  • ”Det är inte samma sak” – Nej, det är ju människor vi talar om i detta fall..
    ”Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet” – Nej, det är ju människor vi talar om i detta fall.
  • ”Det är inte mitt ansvar utan ligger på kommunen / staten / någon annan” – Ja just det, det är ju människor vi talar om i detta fall.
  • ”Det är ett systemfel, vi får återkomma om detta” för att sedan aldrig återkomma. För just det, det är ju människor vi talar om i detta fall.

För vad är väl 160 miljoner kronor i kostnad i onödan för ett redan beslutat projekt mot en fattigpensionär eller ensamstående mammas behov av trygghet? Jag ställer inte längre olika budgetposter eller behov mot varandra. Det är inte det jag gör nu. Jag ställer er till svars för er cyniska syn och er ovarsamhet med våra gemensamma medel. Och så länge ni inte tar ert ansvar – och begriper ert uppdrag – så kommer vi få se mer av detta.

Jag ställer inte olika behov mot varandra.Jag ställer inte olika svaga grupper mot varandra. Jag ställer er till svars.

Ovant, eller hur? Och jag kan konstatera att det inte är ett hot eller ett löfte. Det är ett sakligt konstaterande. Och jag kommer inte släppa greppet nu. Oavsett vilket jämrans parti ni tillhör, även om det är mitt eget.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se