Vi gillar att döda

  • Tisdag 21 Apr 2015 2015-04-21
E-post 0

Krigen i Irak, Jemen och Syrien leder till jätteköp av amerikanska vapen från en lång rad av de inblandade arabstaterna. USA:s försiktighet att sälja vapen håller på att luckras upp – och USA riskerar genom sin försäljning att ta ställning i ett religiöst krig menar Bo-Inge Andersson, SVT, i en mycket välskriven artikel. Det är Saudiarabien,  Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten, Jordanien och Qatar som krigar. De har redan köpt upp stora förråd av vapen från USA – men nu börjar deras krav öka. De vill ha mer, framförallt mer avancerade vapen, skriver New York Times.

USA har utrustat en rad arabstater med avancerade vapen redan, men de får inte vara för avancerade. Regeln är att Israel alltid ska få ha mer avancerade vapensystem än arabstaterna men denna regel ser nu ut att skrivas om.

Andersson brukar vara en rätt väl förberedd och påläst journalist och även om han analys för stunden kan upplevas plausibel så missar han dessvärre målet tämligen grovt. Det är inte någon statshemlighet att USA:s finanser är i konkursmässigt skick samt att en post som nu Obama och följande presidenter måste spara in på är just försvaret. Rader av materielutvecklingsprojekt har fått se hur rödpennan jobbar och det finns ett strategiskt intresse för USA att på något sätt kompensera försvarsintressena för det senare. När nu Sverige inte heller kan agera som teknikbrygga inom ramen för det uppsagda Saudiavtalet ökar dessa behov. Utöver detta är inte en oansenlig del av pensionsmedel investerade i just vapenindustrin.

Krig är, och har alltid varit, ”Big Business”. Under efterkrigstiden är det inte bara en fråga om energitillgångar eller att kontrollera handelsvägar, inte heller är det bara en fråga om vilken etnisk minoritet som för dagen skall raderas ut från kartan. Minst lika mycket handlar det om bonusar, makt och pensionsavkastning. Det var president Dwight D Eisenhower som varnade sina efterträdare för vapenlobbyns makt, andra världskrigets kraftansträngning och Korea-kriget hade med all önskvärd tydlighet visat hur mycket pengar det gick att tjäna på människans medfödda vilja att banka livet ur varandra. Och just den senare egenskapen har visat sig vara en outsinlig källa för uppfinningsrikedom.

Vi gillar att slå ihjäl varandra, människans historia har innefattat mer krig än fred. Fred kallas den period som intervenerar med krig. Vi behöver inte gilla det, vi behöver inte heller nödvändigtvis tro på det. Men vi bör på något sätt förhålla oss till det. Om inte vi gör detta kommer någon annan av samma art göra det. Det ligger i Homo Sapiens natur.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.