Dags att deklarera!

  • Söndag 3 maj 2015 2015-05-03
E-post 0

En allt större andel flyktingar som ska utvisas ur Sverige väljer i stället att försvinna. En förhoppning om att få sitt fall prövat på nytt hägrar för många som går under jord rapporterar SvD idag. Andelen som frivilligt väljer att lämna Sverige efter ett utvisnings- eller överlämningsbeslut minskar stadigt. Förra året valde 7 599 personer att frivilligt återvända eller överlämnas, medan 11 112 blivit polisärenden. En del för att utvisas med tvång, men i de flesta fall för att personerna gått under jord. Efter 18 månader har de rätten att få sitt ärende prövat på nytt enligt Dublin-förordningen.

Samtidigt rapporterar SR att sedan något år tillbaka ska polisen rapportera EU-medborgare som saknar rätt att vara i Sverige till Migrationsverket. Men i praktiken är det väldigt sällan som det sker och när det sker är det mest av en slump.

Migrationsverket skyller på polisen som har ansvaret för inre utlänningskontroll men tycker att det är bra att de själva inte längre behöver registrera EU-medborgare som utnyttjar sin uppehållsrätt. Polisen har att tro på den enskildes uppgifter hur lång tid den befunnit sig i Sverige och svensk rättstradition bygger på att polisen måste bevisa motsatsen, inte att den enskilde skall behöva styrka sin historia. Överlag vill jag inte använda mig av begreppet EU-migranter, den korrekta termen är EU-medborgare med uppehållsrätt och inget annat. I detta begrepp ligger även juridiken – villkoren för uppehållsrätt i annat EU-land i mer än tre månader.

 Jag kan ha synpunkter på detta. Samtidigt som jag nu sitter och deklarerar så funderar jag på om jag verkligen får tillbaka det värde jag förväntar mig på det jag bidrar med på skattsedeln till vårt gemensamma. Om jag är en dag sen med deklarationen är jag skyldig att betala en förseningsavgift på tusen kronor. Om jag kör med dubbdäcken efter den 15 april så hamnar bötesbeloppet på samma nivå. 1 000 kronor. Statens förmåga att driva in dessa pengar är goda och de kan i regel uppvisa en nära 100-procentig efterlevnad. Men när det kommer till uppehållsrätter, asfaltsläggare och personer som skall avvisas så ser det milt sagt annorlunda ut.

Vi kan fundera på vad som händer på sikt, nu kanske som mest aktuellt i deklarationstider, med viljan att betala för våra gemensamma funktioner när dessa inte lyckas leverera det vi tror att de ska leverera. Varför vissa skall klara sig undan för jämnan och varför de som sköter sig jagas med blåslampa om de så skulle missa olika deadlines med en endaste dag. Som parentes kan nämnas att det är i praktiken denna situation som råder i Grekland. Viljan att betala skatt är mer eller mindre försumbar med numera känt resultat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se