Det rullar på……

  • Fredag 29 Maj 2015 2015-05-29
E-post 0

I helgen håller Socialdemokraterna kongress i Västerås. Opinionsstödet har rasat och ligger på runt 25 procent enligt de senaste opinionsundersökningarna. Frågor om så väl vapenexport som asylmottagande har ställt till med en den del problem för partiet de senaste månaderna. Trots det har partiledningen valt att satsa allt på en fråga under kongressen, jobben, rapporterar SR/P1. SVT:s Mats Knutsson rapporterar och även han kretsar kring bedömningen att det är pressen på realismen i jobbfrågan som inverkar negativt på Socialdemokraternas opinionsbild.

Precis som Karin Pettersson, Aftonbladet, påpekar råder ändock ett bedrägligt lugn och den våta filt bland annat 20 socialdemokratiska kommunalråd fått över sig enligt fler oberoende källor. som är kritiska mot regeringens politik,märks tydligt av. Denna våta filt är dock sannolikt ett kamouflage för ytan finns det andra rörelser. Partisekreteraren Carin Jämtin ger i SR ett tydligt tecken om hur våt filten är och hur hög takhöjden är när hon svarar på frågor om migrationspolitiken kommer få något utrymme på kongressen. Dessa kommer inte behöva debatteras då hon anser att Socialdemokraterna redan har ett beslut från 2013 som håller på rullas ut, det är endast några smärre problem som bostäder och ett jämnare mottagande hos kommunerna som återstår. Något som Morgan Johansson redan håller på med, därför skall inte frågan debatteras utom i frågan om jobben.

Migrationspolitiken rullar på. Med allt vad det kommer innebära i folkopinionen.

Vi kan sannolikt ha en hel del synpunkter på detta, socialdemokraterna har inte insett att det inte längre är de som sätter agendan. De Bommersviksskolade kommunikatörerna har tutat i partiledningen om att bara en fråga upprepas tillräckligt ofta så glöms andra bort. Det fungerar inte så längre. Dels har migrationsområdet förändrats i grunden sedan 2013 med dramatiskt ökade volymer som varit tvunget att täckas med medel från biståndsbudgeten. Dels rappporterar allt fler kommuner hur välfärdssystemen påverkas – därav munkaveln på vissa kommunalråd. När det kommer till det smärre bostadsproblemet så aviserar Jämtin en massiv bostadssatsning i höstbudgeten- hela sju miljarder kronor kommer anslås. Med en produktionskostnad på 30 000 kronor per kvadratmeter och om vi beräknar snittytan på bostäderna till 60 kvadratmeter räcker dessa anslagna medel till 2 222 stycken.

Fram till 2020 krävs 430 000 nya bostäder.

Även om dessa sju miljarder används som en 10-procentig subvention så täcker det inte mer än 20 000. Av 430 000. I år har andra aktörer startat produktionen av 40 500 bostäder. Vi kommer vara tvungna att producera nästan 100 000 per år 2016-2020 och för detta har regeringen funnit finansiering för drygt två procent av behovet.

Men hur kommer det bli? Jag inte säker på att det är mödan värt att vara klistrad vid TV:n – de riktigt intressanta debatterna kommer föras i temagrupperna där inga dödliga medlemmar eller journalister har tillträde och resultatet av kongressen kan mycket väl bli något intetsägande och att vi bara rullar på.

I för tämligen många medlemmar oroväckande riktning.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se