Det var då själva f-n…..

  • Fredag 1 maj 2015 2015-05-01
E-post 0

Under åren fram till 2025 kommer staten satsa sammanlagt 522 miljarder kronor på investeringar i transportsektorn, varav 281 miljarder läggs på nya vägar och spår. Det låter väldigt mycket, men LO-ekonomerna har räknat ut att nyinvesteringarna faktiskt kommer att minska om man sätter beloppen i relation till BNP. Enligt LO och Karl-Petter Thorwaldsson är detta oacceptabelt, särskilt i dagens läge när landet skriker efter stora investeringar i transporter och nya vägar. Inte minst för att nå upp till regeringens mål för arbetslösheten måste mer göras för att få fart på hjulen, menar LO.  I sitt tal riktade Karl-Petter Thorwaldsson en direkt vädjan till landets kommuner och få fart på Sverige och de nya arbetstillfällen som landet skriker efter rapporterar SVT.

Från Socialdemokraternas Stockholmstalare, finansminister Magdalena Andersson som talade framför LO-borgen på Norra Bantorget, fick vi löftet att regeringen skulle tillsätta en utredning om beskattning av finanssektorn och av Stefan Löfven löftet att regeringen skulle föra en mer feministisk politik och satsningen på unga. Den senare är välkommen även om han uttryckte sig lite märkligt,

– Vi behöver förbättra statistiken på vilka de är. Det andra är att rikta direkta uppsökandet insatser till de här ungdomarna. Sedan ska vi ha en nationell samordnare som ser till att samordna både kommunerna och myndigheterna för att hitta ungdomarna och se till att de kommer in i gemenskapen.

Det tycka gått mode i titeln ”nationell samordnare” och jag börjar mer och mer ifrågasätta vilka arbetsuppgifter som blir kvar till regeringens ministrar som i sig själva borde vara just den samordnande exekutiva funktionen. Sedan så begriper jag personligen inte meningen

”Vi behöver förbättra statistiken på vilka de är”.

Känns som om något saknas i den tanketråden. Fortsättning lär följa.

Om vi sedan stannar upp vid Anderssons löfte, en utredning om beskattning av finanssektorn, så är det rätt välkänt att finansbranschen rekryterar löpande de skickligaste skattejuristerna från Skatteverket för att garantera att de för var tid undviker negativa effekter. Andersson, med en historia som överdirektör, torde vara rätt medveten om att det skatteregelverk som omgärdar finansbranschen är fullt av kryphål och att det historiskt, vid varje revision som syftat till att täppa till ett hål, skapat två nya någon annan stans. I en avreglerad europeisk marknad har detta blivit ännu svårare då pengar har en benägenhet att flytta på sig i god tid till där de känner sig välkomna. Varför nu Andersson ska lyckas med något som ingen annan svensk eller europeisk finansminister lyckats med är för mig en gåta. Men vi skall ändå vara rätt glada anser regeringen. De har lovat att utreda saken och med det låter vi oss nöja.

Det kanske är så att LO borde starta ett politiskt parti, ett sådant parti skulle kunna få ett brett stöd i väljarkåren. Klart redigt, positionerat något till vänster om mitten, med konkreta krav och en insikt om behoven. Ett sådant parti skulle definitivt attrahera mig. Tills jag kom på att det har ju LO gjort en gång.

Det var då själv f-n…..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se