Förhandlingspostioner och låst läge

  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post 0

Gårdagens stora nyhet på Ledarsidorna.se, förhandlingsunderlaget inför onsdagens EU-möte, innebär att en del kompletterande information nu kan kompletteras. Det är nu ingen hemlighet att EU-kommissionens förslag är ett resultat av det möte statsminister Stefan Löfven hade med Angela Merkel tidigare i år i Berlin. Bakom lyckta dörrar kom de överens om att driva denna linje som innebär ett jämnare mottagande över hela unionen av flyktingar.

Att ha drivit kommissionen så långt att det kommer ett förslag betecknas i EU-kretsar som en framgång vilket då kan tillskrivas på regeringens plus-konto.

Att EU-toppmötet nu kommer att resultera i ett avtal är dock osannolikt. Positionerna är låsta så pass långt ifrån varandra att avtalet sannolikt urvattnas till oigenkännlighet eller att det helt enkelt bordläggs.

Positionerna är som följer

  • Tyskland säger nu explicit stopp för att ta emot fler flyktingar, oavsett utfall av mötet.
  • Storbritannien kopplar ihop frågan om att skicka fartyg till Medelhavet och fördelningen av flyktingar. Skickar de ett fartyg vill de reducera sitt mottagande till i praktiken noll.
  • Finland vill inte tala om fler flyktingar, efter stor press från Sannfinländarna skall istället flyktingmottagandet från Nordafrika minskas för hela unionen.
  • De forna öststaterna – Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Tjeckien och Slovakien, kommer att vägra ta emot fler flyktingar från Nordafrika då de förväntar sig 100 000-tals Ukrainare under de närmsta åren. Ukrainare har, utöver en geografisk och kulturell närhet till dessa länder, i regel bättre utbildning och kommer ses som ett välkommet tillskott i produktionskapaciteten.

När det kommer till begäran hos FN att kunna få gå in och sänka de farkoster, i de lägena obemannade, så är det en fråga som jag kommer utveckla i en senare kontext. Frågan är inte okomplicerad, vare sig ur ett moraliskt eller ett taktiskt perspektiv, utan kan om den genomförs som det föreslås att vi bidrar aktivt med ytterligare destabilisering av ett Libyen som redan idag är laglöst land.

Det vore orealistiskt att  ha alltför höga förhoppningar inför onsdagens möte. Oavsett Sverige och Tysklands goda prestation, att få fram ett förhandlingsunderlag över huvud taget, så kommer ett beslut kräva samtliga staters godkännande. Och viljan till eftergifter är små.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se