Inga marginaler kvar

  • Onsdag 27 Maj 2015 2015-05-27
E-post 0

All upphandling av nya boendeplatser för asylsökande har stoppats i hela landet. Totalt i landet handlar det om cirka femton tusen platser som nu fryser inne, kanske över hela sommaren. Orsaken är att företag har överklagat upphandlingarna och nu måste det överprövas i förvaltningsrätten innan några nya avtal kan tecknas rapporterar SVT. Än behövs inte alla platser som Migrationsverket tänkt upphandla, de platserna är planerade att räcka hela året. Hur snabbt platsena kommer att behövas kan inte Björn Andrén, Migrationsverket, säga. Men han säger att ingen kommer att bli bostadslös.

Vi får placera på de boenden vi redan har i avvaktan på avgöranden.

På migrationssvenska betyder detta ”förtätning”. Migrationsverket genomförde under hösten en förtätning på ett flertal boenden, bland annat det i Blinkarp i Svalövs kommun. Där delar idag sex personer rum på tolv kvadratmeter och upp till 18 personer delar på en dusch och en toalett.

Det krackelerar nu. Inte bara i Majorna-Linné i Göteborg får känna av hur ogenomtänkt de senaste två decenniernas migratonspolitik varit. I Majorna-Linné drar stadsdelsförvaltningen ned på specialpedagoger för barn med särskilda behov då budgeten för försörjningsstöd spräcker alla tidigare kända ramar. Det är främst de kommunplacerade nyanlända som nu står för den huvudsakliga ökningen. När statsbidraget, som varje kommun får för de första två årens kommunplacering, upphör rullas försörjningsansvaret över på respektive kommun. Med en etableringstid på åtta år för hälften av de nyanlända för någon form av sysselsättning så är det inte rymdforskning som ligger bakom att något då händer med välfärdssystemen.

Detta samtidigt som de senast anlända flyktingarna vittnar om de volymer som står i begrepp att ta språnget över Medelhavet och söka asyl i Europa. Ett Europa där främst Storbritannien nu kommer få sin vilja igenom – att undantas alla förpliktelser kring invandrare. Att det undantag som Storbritannien har förstärks. Källor i regeringen meddelar att statsministern och hans stab nu släppt fokus på migrationsfrågorna och nu satsar all energi på att hålla Storbritannien kvar i unionen. Kosta vad det kosta vill.

Idag kommer även EU-kommissionen med sin justerade fördelningsnyckel efter förra toppmötets reaktioner. Muntliga källor i Bryssel rapporterade nyss om att omfördelning av flyktingar till övriga EU-länder skall endast ske från frontstater som Grekland och Italien, Tyskland och Sverige samt Ungern (!) förväntas ta emot fler samtidigt som Storbritannien, enligt källor, helt skall undantas. Ungerns konsultation är väl känd i politiska kretsar men inte för den svenska allmänheten. Här följer ett axplock ur informationsmaterialet, som du kan läsa längst ner som inbäddat dokument i engelsk översättning:

/…/ Brussels and the European Union are unable to adequately deal with the issue of immigration. Economic migrants cross our borders illegally, and while they present themselves as asylum-seekers, in fact they are coming to enjoy our welfare systems and the employment opportunities our countries have to offer. In the last few months alone, in Hungary the number of economic migrants has increased approximately twentyfold. This represents a new type of threat – a threat which we must stop in its tracks. We must make a decision on how Hungary should defend itself against illegal immigrants. /…/”

Samt två av frågorna som säger det mesta om det förväntade utfallet:

  • “Would you support the Hungarian Government in the introduction of more stringent immigration regulations, in contrast to Brussels’ lenient policy?”
  • “Do you agree with the Hungarian government that support should be focused more on Hungarian families and the children they can have, rather than on immigration?”

Vi kommer få en rätt lång het sommar. Den ungerska reaktionen på komissionens utspel idag samt resultatet av “konsultationen” och Storbritanniens undantag kommer inte gå spårlöst förbi i Sverige. Detta samtidigt som Migrationsverket nu inte kommer ha några marginaler kvar alls.

Vi har inga marginaler kvar. Vi är nere på knäna nu.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se