Inte konstigare än så

  • Tisdag 26 maj 2015 2015-05-26
E-post 0

I söndags satt Ilonu lutad mot ett träd på Hässle torg i östra Borås och tiggde utanför en matbutik. Då dök en man på moped upp och började åka runt på torget, trots att det råder körförbud där. Plötsligt körde han på Ilonu och krossade hans vänsterben. Sedan ska han ha tagit tag i hans jacka och knuffat omkull honom rapporterar Aftonbladet. Oisin Cantwell, samma tidning, verkar vara helt oförstående för vad som händer i Sverige.

Vi kan ha vissa synpunkter på framför allt Cantwells slutledningsförmåga. Jag vet vad som händer i Sverige nu. Något jag nu, i någon form av maniskt sökande, efter tre år börjar kunna både förstå men även beskriva.

Sommaren 2012 bestämde jag mig, med två dagars varsel, ställa in Almedalsveckan för egen del och istället tillbringa den i sommarhuset i Kopparberg. Sommaren 2012 i Kopparberg var mycket speciell – just Almedalsveckan det året organiserades Sveriges mest kända medborgargarde. Som en reaktion mot de bulgariska bär- och svampplockare som slagit läger i ortens älskade naturreservat och som i bärbristen istället kom att driva runt ortens gator. Sysslolösa. Nu blev det som tur var ingen reaktion av våldsam karaktär, polisen valde att placera fyra polispatruller 24/7 till bärplockarna – ett 30-tal män samt några kvinnor – till slut flyttat från orten men stämningen var explosiv. Ungefär samma tid slog det gamla brukshotellet Rita i Ställdalen, en mil från Kopparberg, upp portarna för ett hundratal ensamma somaliska män. I en ort med 440 mantalsskrivna. Polisen är sedan dess en ofta sedd gäst i denna gudsförgätna by. En kväll med en vän i hans hus i Ställdalen bjöd på många historier vad som händer när centralmakten i Stockholm dumpar nyanlända och över natt ökar små orters befolkning med över tjugo procent. Ställdalen har dock utvecklats relativt fredligt med endast mindre skärmytslingar som regelrätta slagsmål och stenkastningar samt att, som pikant detalj, Sverigedemokraterna fick 37 procent av rösterna i valet till Riksdagen 2014.

Idag har Kopparberg tagit emot så många nyanlända att de numera är undantagna som placeringskommun av Migrationsverket själva. Som en av 14 orter i Sverige har de fått den unika positionen. Trots att kanske mellan trettio och fyrtio kommuner till kan uppvisa samma systempåverkan och sociala oroligheter är det endast 14 som undantagits.

Om nu inte Cantwell förstår så kanske jag kan förklara något för honom.

Folk är trötta och oroliga. Trötta på att se sina parker och grönområden förstöras av oinbjudna gäster. Trötta och oroliga på att få kliva åt sidan i vårdköer för papperslösa och asylsökande enligt ”Lagen om vård som ej kan anstå”. Trötta på att betala för kalaset utan att ha tillfrågats av en i allt väsentligt frånvarande centralmakt. Trötta på att deras oro för resurser och miljö möts med en rasiststämpel. Trötta på opinonsbildare som Cantwell och journalisten Niklas Orrenius som skrev ett reportage om händelserna i Kopparberg och beskrev stämningen där utan att ens sätta sin fot där.

Folk är trötta nu. Det är det som händer Oisin. Exakt det som händer. Det är inte konstigare än så.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se