Makten har talat

  • Lördag 30 Maj 2015 2015-05-30
E-post 0

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har i en skriven överenskommelse lovat Sveriges muslimska råd, SMR, att få in muslimer på riksdagslistor, landstingslistor och kommunala fullmäktigelistor. Överenskommelsen är från 1999 och gäller fortfarande enligt flera av varandra oberoende källor.

I Sveriges Muslimska Råd ingår en rad med andra organisationer som alla står Muslimska Brödraskapet nära. SMR är dominerat av sunnimuslimska organisationer då sunnimuslimer generellt har en högre organisationsgrad i Sverige än Shia. Sveriges Unga Muslimer, med dess ordförande Rashid Musa, är en av dessa organisationer. Musa har en mycket speciell relation till våldsbejakande rörelser som bland annat docent Johan Lundberg har kartlagt i Dagens Samhälle. SMR har utöver detta genom personunioner förbindelse med folkbildningsförbundet Ibn Rushd.

Dock är dessa organisationer långt ifrån representativa för den muslimska diasporan i Sverige. Majoriteten är, märk väl, inte organiserade alls och vill helst av allt leva sitt liv i skydd av det svenska samhället. Ett skydd vi dessvärre inte kan ge dem då många radikala krafter har annat på agendan. En sådan kraft kan vara moskén i Örebro. Det kan inte rimligtvis vara en slump att Vivalla i Örebro är överrepresenterat i statistiken av resande stridande jihadister per capita. I moskén, som en pikant detalj, finns en kollektomat och som av en händelse så kan den som vill donera utöver de mer klassiska ändamålen donera till Gaza, Syrien och Somalia. Alla länder eller landområden som präglas av resande stridande eller terrorklassade organisationer som Hamas, IS eller Al Shabab. Nerikes Allehanda har en god sammanställning av moskéns märkliga egenhet att dyka upp i olämpliga sammanhang. Moskén fick sina statsbidrag indragna för oklarheter i ledningsstrukturen men lever till synes vidare.

Skärmavbild 2015-05-30 kl. 20.28.32

Men detta är inte representativt för den muslimska diasporan, än mindre för den arabisktalande minoriteten som även omfattar kristna och judar.

Trots att jag hela tiden varit tydlig med detta går Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, tillika ständigt adjungerad ledamot i mitt partis Verkställande Utskott idag ut på sitt officiella twitterkonto och anklagar mig och den förre riksdagsledamoten Carina Hägg att vi skulle anklaga alla muslimer för att vara kopplade till IS eller Muslimska Brödraskapet. Utan att på något sätt styrka sitt påstående.

Skärmavbild 2015-05-30 kl. 19.49.28

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet kan rimligen inte, om partiordföranden och partisekreteraren har kontroll över sitt ledarskap, fara ut med en sådan anklagelse från den maktposition en plats i Verkställande Utskottet innebär utan att ha dess ordförande, statsminister Stefan Löfven, eller partisekreterare Carin Jämtins tysta medgivande.

Att klistra åsikter på enskilda medlemmar, som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet nu gör, är att se som en uppmaning att hålla tand för tunga när du närmar dig brännbara ämnen. Något annat är inte rimligt att sluta sig till. Detta förstärks med den maktposition de har med sin ständiga represention i det Verkställande Utskottet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se