Socialdemokraterna och Mellanöstern

  • Tisdag 12 Maj 2015 2015-05-12
E-post 0

Ulf Bjereld, styrelseledamot i Tro och Solidaritet, visar sitt stöd för folket i det blockerade Gaza genom att tisdagen den 12 maj resa med Ship to Gaza mellan Helsingborg och Malmö. Båten avgår från Helsingborg ca kl 12.00. Väl framme i Malmö deltar Ulf Bjereld i manifestationen som kommer att äga rum vid Klaffbron kl 17.00.

Huruvida Bjereld sedan kommer att agera, om han skall följa med hela resan till Gaza-remsan, framgår inte av pressmeddelandet men det förefaller osannolikt då han till vardags är professor i statskunskap vid Göteborgs Universitet och har troligen rätt mycket att stå i till vardags. En annan parameter som troligen spelar in är att alla deltagare som sedan omhändertagits av Israelisk försvarsmakt har per automatik fått ett livslångt förbud mot inresa till Israelkontrollerade områden med sig hem, en avskedsgåva som bland annat professor Mattias Gardell, Dror Feiler, Gustav Fridolin samt Mehmet Kaplan kan stoltsera med för denna, och andra former av, aktivistoperationer. Gardell upprätthåller Nathan Söderbloms professur i Uppsala vilken anses vara en av de finaste som finns i den akademiska kontexten, Kaplan och Fridolin är som bekant ministrar i sittande regering.

Bjereld är inte bara styrelseledamot i Tro och Solidaritet, han är även dess näste ordförande och kommer därmed per automatik bli inadjungerad i mitt parti, Socialdemokraternas, Verkställande Utskott. Han gratuleras till denna nominering av ingen mindre än Omar Mustafa, mer känd som den socialdemokratiske styrelseledamot med den kortaste karriären i partiet.

Skärmavbild 2015-05-12 kl. 16.54.41

På mindre än tre år klarade Mustafa av resan att gå från nyrekryterad medlem, upp i partistyrelsen och sedan avsägelse av medlemskap. Efter att ha pressats om vad han avsåg prioritera – sin muslimska övertygelse eller sin socialdemokratiska – valde han att avgå och frånsäga sig även sitt medlemskap i Socialdemokraterna 2014. Året innan, 2013, skapade han rubriker genom att bjuda in kända antisemiter till Islamiska Förbundet i Sveriges konferenser och just rågången mellan IFIS och Socialdemokraterna var en roll som till slut ledde till att han tvingades välja väg. Religion eller politik. Inte bägge på en gång.

Om Socialdemokratin haft problem med relationen med Israel sedan regeringen Löfven tillträdde, Margot Wallström får inte ens träffa sina motparter vid aviserade besök, så lär det inte bli bättre nu. Signalvärdet i att en blivande Socialdemokratisk VU-ledamot öppet stödjer aktivism som ses som brott mot Israels säkerhet skall inte underskattas. Att han hejas på av en person som Omar Mustafa med den historia som han har, som innefattar kritik från SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, bidrar sannolikt inte till en stämning som präglas av ”happy-happy, clappy-clappy”.

Men det stannar inte där för blivande socialdemokratiska VU-ledamöter. Margot Wallström kommer att väljas i till VU som ersättare vid kongressen sista helgen i maj. Hon ersätter då Urban Ahlin som blivit talman. Utöver de grundmurat dåliga relationerna med Israel så är fortfarande relationerna med Islams kärnområde – Saudiarabien – frostiga. Även fast arbetsviseringarna nu släppts på sedan ett par veckor tillbaka så bedömer affärsmän som jag talat med idag att de bedömer osäkerheten i de politiska relationerna mellan Wallström och regionen så pass stora att de som kan lägger inkommande order i utländska dotterbolag istället för i de svenska moderbolagen. Mindre av skatteskäl – faktiskt tvärtom då svenska skatteregler är relativt gynnsamma – utan mer av affärsskäl. De har inte råd att tappa mer marknadsandelar än de gjort under denna period. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och låta till exempel franska, tyska eller nederländska dotterbolag stå som motpart till Saudiska kunder. Med allt vad det innebär. Arbetstillfällen och orderintäkter landar därmed inte längre i Sverige.

Delar av näringslivet bedömer att den affärsmässiga risken att presentera sig som svensk eller företräda ett svenskt företag är för stor med den förda utrikespolitiken.

Socialdemokraternas återkomst till makten har inom utrikespolitiken inte kommit att innebära att ett samlat Mellanöstern gör vågen. Snarare har de senaste sex månaderna präglats av misslyckande på misslyckande. Det finns skäl att nu sätta sig och fundera på om verkligen Socialdemokraterna är på rätt väg med all den signalpolitik det innebär med utnämningarna av Bjereld respektive Wallström till partiets högsta exekutiva organ. Vi skall inte tro att denna händelseutveckling inte följs på nära håll i Tel Aviv eller Riyadh.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se