Vad rör det mig egentligen?

  • Måndag 18 Maj 2015 2015-05-18
E-post 0

Paula Neuding, SvD, skriver en sammanfattande ledarkolumn om den sociala oron som nu trängt in i Biblioteken i flera av de områden som är, eller står på gränsen till att bli, utanförskapsområden. Detta är inte en förvånande utveckling på något sätt. Av rätt många, och numera rätt välkända, skäl.

För att göra det tydligt så kan en beskrivning av en rätt vanlig nyanländ familjs förutsättningar vara på sin plats. Det är inte ovanligt att en trerumslägenhet delas av två barnfamiljer och jag har stött på ett flertal i Stockholms miljonprogramsområden som härbärgerar två familjer. Detta innebär att mellan åtta och elva personer delar på en trerummare på 70 kvadratmeter. I de fall jag gjort djupintervjuer med dessa så är det inte helt ovanligt att föräldrarna fastnat i ett bidragsberoende då de haft för låg eller inadekvat utbildning för den svenska arbetsmarknaden. Som första generationens nyanlända, där alla vuxna är utlandsfödda, faller dessa vuxna väl in i den bild som statistiken visar på. Endast hälften av de nyanlända är i sysselsättning efter åtta år i Sverige, 65 procent efter femton år. Att studiemiljön för de barn som bor i dessa lägenheter är undermålig är inte någon orimlig slutsats. Det är ingen hemlighet att låga utbildningar går i arv samtidigt som situationen för dessa barn inte blir bättre med den oro som nu sprids in i det som borde vara fredade studiezoner, biblioteken.

Dessa ”andragenerationens invandrare”, med två utrikesfödda föräldrar, har högst begränsade förutsättningar att bryta utanförskapet och riskerar att föra vidare detta i minst en generation till. Låg utbildning föder låg utbildning – det är ingen statshemlighet. Låg inkomst föder bidragsberoende och utanförskap som går i arv.

Men vad rör detta egentligen mig? Så länge polisen gör sitt jobb och jag tjänar tillräckligt mycket för att bo kvar där jag bor i ett vitt segregerat område med ett fint, rent och tyst bibliotek så berör det mig inte alls. Om jag nu måste gå dit. Jag köper i regel mina böcker själv. Så länge bara svaga gruppers behov ställs mot varandra och inte mina omättliga behov ställs mot deras är jag nöjd som den medelklassväljare jag är.

Vad rör det egentligen mig nu när socialdemokratin till slut kapitulerat för medelklassens omättliga behov och snabbrörliga åsikter. Vad rör det mig…..

 Konstigt. Jag fick lite ont i magen nu när jag skrev dessa rader. Måste vara något jag ätit.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.