Värdet av en grym despot

  • Söndag 17 maj 2015 2015-05-17
E-post 0

Islamiska Staten smugglar in krigare i Europa genom att gömma dem bland båtflyktingar från Libyen, enligt en libysk regeringsrådgivare. IS uppges också ta hälften av vad båtägarna på IS-kontrollerat område tjänar rapporterar DN och BBC.

Libyen. Det land som nu inte är längre. Laglöst land och en händelseutveckling som i praktiken är en återupprepning av misstagen i Iraq efter USA:s invasion fast värre. Libyen, idag språngbräda för 10 000 – tals flyktingar över Medelhavet och tummelplats för flyktingsmugglare, 1 700 olika miliser, Al Quaida, IS och Boko Haram. Detta är inte Libyernas skapelse, det är USA, NATO och EU:s skapelse

Det är nog rätt få som vill dra sig till minnes hur det såg ut för fyra år sedan. Mohammar Gaddafis järngrepp lossnade så pass mycket att olika rebellgrupper kunde upprätta viss territoriell dominans och ett inbördeskrig startade. Rebellerna fick efter en tid stöd från såväl USA som NATO som genom insatser med attackflyg snabbade på, eller styrde in, processen till ett oundvikligt slut. Gaddafis död. Jag varnade för händelseutvecklingen redan på min gamla blogg och ser nu ut att ha blivit sannspådd. Det alternativ som kanske skulle ha varit bäst för en fortsatt stabilitet, en fortsättning på klanen Gaddafis regim, blev aldrig verklighet då den politiska opinionen inte medgav detta. Den samlade högerns opinionsbildare har ett och annat att förklara idag.

Efter flyginterventionerna drog sig EU tillbaka och resten av händelseutvecklingen är historia nu. Väst har nu lämnat två länder i mellanöstern bakom sig efter att ha intervenerat militärt utan att ha avslutat jobbet, än mindre ha en klar bild av vad som skall komma istället. Enda gången vi haft det är i samband med invasionen av Europa under andra världskriget med sin vidhängande Marshall-plan. Ett lyckosamt slut får vi anta, så varför ta den vetskapen med sig?

Det samlade väst, Europa och Sverige betalar nu priset för den förda säkerhetspolitiken. En säkerhetspolitik som styrs av högljudd opinionsbildning med bristande helhets- och konsekvensanalyser.

Vi står nu inför en situation i Libyen som ser ut att utvecklas mot ”An unresolvable problem” på kort och medellång sikt. Vi har inga andra att skylla på än våra egna beslutsfattare och våra egna opinionsbildare som pressat fram ett engagemang – inte utan populismens fanfarer. Idag ser vi inte någon av dessa driva opinion för det som skulle krävas för att stabilisera Libyen – en direkt markintervension. En sådan skulle krävas även om vi bara fokuserar på att få hejd på båtarna med flyktingar, dessa kommer komma i varje fall och hitta nya lösningar. Trycket är för högt. För att lyckas hejda strömmen med flyktingbåtar krävs något annat.

En markinvasion.

Inte något annat kan komma åt de bakomliggande strukturerna om det är en långsiktig lösning vi och sannolikt både GCC samt Afrikanska Unionen strävar efter. Libyens officiella och erkända regering kan det inte. Det vill ingen prata om. Varför? Sannolikt för att det skulle påminna lite för mycket om att ingen gjorde jobbet tillräckligt bra första gången samt att det då börjar likna något vi inte vill stå för. Regelrätt kolonial ockupation. Men om situationen spårar ur ytterligare i Libyen är det kanske där vi hamnar till slut om vi inte börjar satsa på rätt hästar istället.Och tänka till istället för agera kortsiktigt populistiskt.

Den Libyska utvecklingen, och den Irakiska, visar med all önskvärd tydlighet nu att det finns ett visst värde i en grym despotisk ledare om vi inte har en klar idé och resurser nog att avsluta jobbet. Varför? Alternativen som nu växer fram när vi avsatt denne visar sig vara bra mycket farligare för alla inblandade.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se