Vem är Ulf Bjereld?

  • Torsdag 14 Maj 2015 2015-05-14
E-post 0

Mitt inlägg om Socialdemokraternas komplicerade relation till Mellanöstern fick en intressant reaktion från professor Ulf Bjereld som nu kommer ta över efter Peter Weiderud som ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och därmed ta plats i socialdemokraternas Verkställande Utskott.

PM Nilsson har en längre artikel om Tro och Solidaritets antisemitiska historia och den är nog inte slut på länge. Adrian Kaba – före detta ledamot i Malmö Stads kommunstyrelse och före detta ordförande för dialoggruppen mellan Malmös judar och muslimer gjorde sig känd för sina antisemitiska uttalanden och spridandet av antisemitiska vandringssägner. Kaba är ledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet förbundsstyrelse. Socialdemokraterna i Malmö Stad skickade ut Kaba med diskvattnet efter dessa uttalanden men från vare sig Weiderud eller Bjereld har ett enda pip om fördömanden hörts. Varför? Det skulle sannolikt reta upp framför allt Islamic Center i Malmö samt övriga muslimska organisationer som Tro och Solidaritet samarbetar med. Du för fördömer inte Adrian Kaba ostraffat i den svenska socialdemokratiska kontexten och därmed är och förblir Socialdemokrater för Tro och Solidaritet en organisation som medvetet hyser antisemitiska ideal. Det sällskap av partier som Socialdemokraterna därmed sällar sig till måste ses som djupt tveksamt.

Men vem är Ulf Bjereld?

 Tvivelsutan är han professor i Statskunskap vid Göteborgs Universitet och som PM Nilsson konstaterar, en mycket duglig sådan. Frekvent kommentator av svensk inrikespolitik trots sin mycket tydliga S-profil. Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Sveriges Television är bara några av de medier som bett om hans analyser i olika inrikespolitiska spörsmål. Hur det kan komma sig kan jag ha mina funderingar på.

Bjerelds referat från Håkan Juholts ”förlåt-mig” – turné är sannolikt något av de mest platta och beundrande i tonen som publicerats. Bjereld jämför turnén med en ”Canossa-vandring” och avslutar det med orden:

Hans förmåga att ingjuta hopp och politiskt mod i sargade socialdemokratiska själar är en värdefull tillgång på den långa och mödosamma vägen fram till valseger 2014.

Fyra månader senare var sagan om Juholts ordförandeskap slut, trots återkommande referat från professor Bjereld och påpekanden om att det vi såg egentligen var ett segertåg. Att vi borde begripit bättre. Att vi andra inte sett ljuset som han sett skimra. Kanske med en förhoppning om honom själv på vagnen som den närmaste förtrogne. De som följt Bjerelds egna postningar på hans egen blogg funderar nog efter ett tag på vad i dessa analyser som gjort honom så värdefull för tidningar som Svenska Dagbladet.

Vem Ulf Bjereld anser att han är vet nog bara han själv om men fram träder en aktivistiskt lagd professor med klara drag av att fångas av starka personligheters lyskraft och då bildligt falla till marken i en okritisk beundran. Han är dessutom en av alla de i Tro och Solidaritets styrelse som valt att se bort när hans muslimska förbundsstyrelsekamrater hemfaller åt naken antisemitism.

Vi ser nu hur Socialdemokraternas högsta exekutiva organ förändras. Ulf Bjereld tar plats bakvägen, via den ständiga inadjungeringen som endast är öppna för sidoorganisationerna, utan att övriga medlemmar får säga sitt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se