Att de aldrig lär sig

  • Måndag 29 Jun 2015 2015-06-29
E-post 0

Stefan Löfvens tal idag har fått ros av honom själv och ris av bland annat Fredrik Antonsson. Som av en händelse deltog jag själv i ett seminarium om Socialdemokratins framtid arrangerat av Ullman PR och det finns en hel del att säga om Löfvens tal som vi berörde i detta sammanhang. Seminariet kommer laddas upp på Youtube inom kort varför det bara blir en kort kommentar här.

Att socialdemokratin har problem med opinionssiffrorna torde inte vara någon nyhet för någon utanför partistyrelsen, regeringen eller partitjänstemän. Långtidstrenderna pekar mot att socialdemokraterna upphör att vara största parti i mitten på hösten och om dessa trender är linjära så kommer vi vid valet 2018 vara nöjda om vi gör ett val på 22 procent. Widar Andersson och Lotta Gröning var övertygade om att så skulle vara fallet men jag hävdar att det går att vända trenden om vi börjar jobba med partiet som en riktig partisekreterare skall jobba med partiet.

Socialdemokraterna lider brist på bildat folk och kan bäst liknas vid en klan eller ett familjeföretag. Vi har en näringsminister som aldrig haft ett arbete i ett företag. Trots åtta år i opposition har vi ingen klar idé om vad näringspolitiken skall innehålla vilket vi nu ser kvittot på. Hela 92 procent av näringslivet saknar förtroende för regeringens näringspolitik. Att ha en minister som ”lyssnar och lär” inom detta av Stefan Löfven så prioriterade område, efter åtta år i opposition, är knappast ett godkänt resultat. Något som går igenom i fler områden. Det var ingen slump att tre av de fem största bolagen nobbade Mikael Dambergs ”krismöte” i samband med att utrikesminister Wallström såg till att få hela Arabförbundet emot sig. De vill, enligt säkra källor, inte förknippas alltför mycket med regeringen Löfven vilket är ytterligare ett tecken på hur vi missat detta öppna mål. Svenskt Näringsliv var och är fortfarande förbannade på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för att de kallade dem ett ”särintresse”. Oddsen var goda men vi blajade till det redan efter tre månader.

Något som slog mig ännu mer i talet var talet om kampen mot ISIS:s terrorism. Vi bör ha klart för oss att Sverige under mycket lång tid varit sämst i klassen i form av åtgärder och när nu Morgan Johansson istället för att, som utlovat, presentera lagrum så resulterade detta i tilläggsdirektiv till utredningen samt att Anders Ygeman sade att vi inte deltar i Europols koordinerade bekämpning ISIS:s närvaro på nätet. Ett rätt märkligt uttalande då bland annat FRA – lagen är skräddarsydd för insamling, bearbetning, presentation och delgivning även till främmande makt av just sådan information, även politiska åsikter. Ygeman säger att Sverige saknar lagrum för detta. Sverige har på kort tid numera gjort sig känt internationellt för att bara reagera när omvärlden sätter press på oss. Som i EU:s ministerråd. Det finns tecken på att just förhalning av denna typ av lagstiftning började 2010 från Socialdemokraternas sida i justitieutskottet men där kommer jag återkomma i en annan kontext.

Vi har inte en historia i aktiv terrorbekämpning, tvärtom har vi en historia i att aldrig någonsin göra något på eget initiativ om det inte är att sinka processerna där vi tillhör de främsta. Om nu Morgan Johansson eller Anders Ygemans statssekreterare Anne Linde skulle opponera sig mot detta så finns det skäl att påminna om följande:

Regeringen har inte monopol på att prata med andra regeringars tjänstemän eller andra länders högt uppsatta politiker. Vi är några fler som gör det . Allt går att kvalitetskontrollera numera. Och en del av dessa primärkällor börjar bli redo att gå ut offentligt.

Antonsson säger att talet var mest tomma ord. Dessvärre, och framför allt i frågan om kampen mot ISIS, så måste jag ge Antonsson rätt. Något, eller någon, håller emot denna kamp och jag tror nog att det finns skäl att gräva vidare i denna fråga. Det var stora ord mot ISIL idag på Almedalens scen. Ord som jag kommer återkomma till inom kort.

Att de aldrig lär sig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se