Bling-bling

  • Fredag 5 Jun 2015 2015-06-05
E-post 0

Den senaste Sifoundersökningen visar att 26 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag – fler än var fjärde. Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna bland LO-medlemmarna och var i april nere på 36 procent. Tidskriften ETC har en artikel som resonerar kring detta och det känns som en händelse att SCB siffror redovisas veckan efter Socaldemokraternas kongress. En kongress där Carin Jämtin, partisekreterare, och resten av partistyrelsen styvnackat vägrat ta upp migrationsfrågan, en fråga som nu gått om utbildningsfrågorna i folkopinionen.

Låt oss erkänna det, socialdemokraterna – mitt parti, saknar mod, vilja och kompetens att möta väljarna i vår samtids största fråga. Att vi idag styrs av den första generationens identitetspolitiker, den generation som Göran Persson (den senaste ordföranden som kan sägas verkligen vunnit val) varnat partiet för.

Idag utgörs partiledningen och partistrategerna av just denna skara som Persson varnade för skulle slita sönder partiet och det är det vi ser. Identitet och kommunikation. Allt handlar om identitet och kommunikation vilket är det som trummas in i huvudet på de utvalda ledare som utbildas vid Bommersviksakademien. Där paras Mikael Damberg, den kanske mest välkände ur denna första generations identitetspolitiker, budskap att väljaren är en konsument av politiska åsikter och förslag bredvid Karin Petterssons och Anders Lindbergs postmoderna vänsterrelativism. Allt är känslor, verkligheten är bara jobbig. Mål kommuniceras som lösning. Fakta får invektiv som rasism eller knökhöger.

Kongressens beslut kom att förstärka detta. Istället för att dra ner på antalet särintressen i Verkställande Utskottet genom att sparka ut Socialdemokrater för Tro och Solidaritet kom antalet att utökas genom att släppa in HBTQ – Sossen. Inte PRO, pensionärer, som hade varit naturligare. Inte ”Företagar-sossen” (en sådan finns faktiskt) som satt jobbskapande i fokus. Det blev istället HBTQ-personer. Identitet före bredare klasskamp. Snabba trender före samhällsbygge. QX-gala och Muslimska familjedagarna före träiga förhandlingar med LO och Svenskt Näringsliv.  Bling-bling ersätter folkbildning och folkrörelse. Karin Pettersson och Mikael Damberg går före Nils Karleby. Nils Karleby var såväl Tage Erlanders som Ingvar Carlssons ledstjärna. När Carlsson intervjuades inför sin anställning i Statsrådsberedningen av Erlander lär han bara fått en fråga:

”Hur väl kan Carlsson sin Karleby?”

Carlsson redogjorde. Erlander blev nöjd. Carlsson fick jobbet och resten är som bekant historia. En stor statsminister hade under sin tid rekryterat två av sina efterträdare. Bägge blev nästa lika stora som han själv och det baserades på en övertygelse om funktionssocialismens potential. En potential som bygger på pragmatism och systemförståelse. Inte långt från John Rawls tankar, att det är av mindre vikt vem som driver en verksamhet – det centrala är hur vi fördelar överskottet samt vad det sociala kontraktet skall omfatta. Erlander, Palme och Carlsson var de sista samhällsbyggarna, Persson blev försvarare och vad resten är – de som utgör dagens partiledning – vet nog inte ens de själva.

Socialdemokraterna är inne i en trend de förtjänar mer än väl, jag har sett långtidstrender som pekar på ett stöd på runt 20 procent fram mot jul. Borta är Karleby och samhällsbygget. Det har ersatts av en snabbrörlig identitetspolitik där väljarna bara ses som konsumenter. En behandling som allt färre känner igen sig, än mindre trygghet i, när de tänker på det parti som byggde folkhemmet.

Då blir det inte bättre än så här.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.