Den som lever får se

  • Söndag 14 Jun 2015 2015-06-14
E-post 0

SIFO visar upp sjunkande siffror för regeringsunderlaget och ökande för Alliansen. Egentligen borde detta vara en icke-nyhet första året efter ett allmänt val. Så har det sett ut historiskt efter valen 2006 och 2010. Alliansen tappade i stöd för att de höll sina vallöften 2006, i form av försämrad A-kassa och försämringar i sjukförsäkringarna – det var ingen som trodde de skulle hålla de vallöftena. För socialdemokraterna och miljöpartiet är det tvärtom, de tappar på att de inte kan hålla sina vallöften.

Lite av ironi i allt detta men det finns ett mycket allvarligt tecken. Socialdemokraterna måste börja leverera, annars kan de andra partierna med visst fog koppla ihop svikna löften med S. Alliansen kan i varje fall säga att de håller vad de lovar, även om det är bistra besked.

Men det som gör icke-nyhet är Sverigedemokraternas ökning, även fast även den i praktiken är en icke-nyhet. Ingen vanligt tänkande människa utanför de tre partierna S, M och MP: s bubbla tvivlar en enda sekund på att migrationspolitiken spelar in. Vid den senaste väljarbarometern hade frågan gått om skolfrågorna och dessvärre utgör försommarens våldsdåd gödsel på en redan infekterad debatt. Det är ingen raketforskning som ligger bakom när vi konstaterar att det ökande antalet utanförskapsområden är invandrartäta, inte heller att de 55 no-go zonerna heller är det. Det är inte heller någon hemlighet att oron växer ute i landet för hur välfärden utvecklas. I Västra Bergslagens sjukvårdsområde kommer ett sparbeting om 300 MSEK genomföras vilket kommer innebära centralisering av läkarresurser samt nedläggning av vissa distriktsläkarcentraler. Att den politiska nivån vidhåller att patientsäkerheten inte kommer att påverkas uppfattas som rent nonsens bland väljarna.

Det säger sig självt att glesas distriktsläkarmottagningarna ut samt att de som finns kvar inte kommer ha läkare alla veckans dagar så påverkas patientsäkerheten.

Den som lever får se men den sommar vi går in i kan visa sig vara avgörande för hur framför allt socialdemokraterna kommer utvecklas. Blir det en lång het sommar, med upplopp i miljonprogrammen och våldsbrott mot tiggare och gästarbetare, utesluter jag inte att vi gjort vårt om inte Stefan Löfven raskt börjar rotera ut Bommersviksskolade identitetspolitiker och rotera in sådana som lever i vardagen.

Frågan är om regeringen Löfven – och därmed socialdemokraterna – överlever mandatperioden. Om den har som ambition att göra det krävs ett väsentligt kraftigare ledarskap.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se