Game-changer

  • Tisdag 30 Jun 2015 2015-06-30
E-post 0

Förslaget att de som stridit för islamistiska organisationer ska kunna dömas till livstid för landsförräderi, även om de inte ens är svenska medborgare, är det mest drastiska av de “åtgärder för att stoppa fundamentalism” som partiet presenterade idag. De etablerade partierna i Danmark har gjort det, Storbritanniens premiärminister David Cameron har gjort det och nu gör Ebba Busch Thor det också i Sverige rapporterar SR/Ekot Thomas Ramberg.

Ebba Bush Thor, KD, möter växande framgångar för nationalistiska partier med ett budskap om skärpt invandringspolitik, minskade flyktingbidrag och hårdare tag mot brottslingar med utländska rötter Sydsvenska Dagbladet redovisar de sju punkter som KD lanserar idag. Två punkter av dessa väcker ett visst intresse.

Minst fyra års fängelse för att ha anslutit sig till någon terrororganisation. Detta skulle innebära en rad med utredningstekniska fördelar, som häktning under utredningstiden. Regeringen är inne på ett maxstraff om två år. Vid så låga straff så kan inte den misstänkte IS-krigaren ens häktas under utredningstiden utan får gå fri och kan därmed ges fria händer att försvåra utredningen. Vi kan fundera på om justitieminister Morgan Johanssons anslag är effektivare än KD-ledaren Ebba Bush Thor. Med hennes förslag skulle misstänkta återvändare sättas i häkte utan att passera gå. Vidare vill hon se ett större engagemang i det europeiska samarbetet i det preventiva arbetet mot organisationer som IS. Ett samarbete som Sverige idag som enda europeiska land säger sig inte kunna delta i på grund av lagtekniska skäl. Trots att vi sedan 2008 har lagar som FRA-lagen som är skräddarsydd för just bekämpning av global terror.

Det finns goda skäl för Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson att gå hem och vässa sina tal. Bush Thor har visat sig vara en mycket tuffare nöt att knäcka och hennes tal idag adresserade en av mina kanske viktigaste frågor. Kampen mot IS. Hon är konkret, hon har en klar ide´ når bortom ”vi måste”. Och. Hon lyckas inte bara utmana M och SD, det hon har att säga kan mycket väl locka en och annan socialdemokrat av grått och träigt snitt. Medans KD, genom Bush Thor, tar upp kampen mot global terror och IS så tar vi socialdemokrater upp kampen mot kommersiell pornografi på internet som högsta prioritering när dagen i Almedalen randar mot sitt slut. Vi bör nog hålla bilderna av IS avrättningsmetoder i huvudet när vi socialdemokrater sätter oss ner och prioriterar.

Skärmavbild 2015-06-30 kl. 20.20.25

Ebba Bush Thor, 28 år gammal, kastade idag in en ”Game-changer” i svensk politik och vore det inte för att detta parti dras med extremkristna hottentotterier så skulle de kunna ta en pole-position i att förändra svensk politik i grunden. Talet får nog en och annan att tänka djupa tankar en kväll som denna. Inte minst Kinberg Batra, Åkesson samt duon Ygeman – Johansson bör nog ägna detta en viss ödmjuk eftertanke.

Inom politik letar alla rådgivare efter en så kallad “Game-changer”, något som ändrar spelplanen dramatiskt. Det kan inte uteslutas att det var Bush Thor hittat den på egen hand.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se