Gapflabbet från Syrien

  • Onsdag 17 Jun 2015 2015-06-17
E-post 0

Regeringen ska utreda om det bör bli olagligt att strida för 
terrororganisationer utomlands. Det är fullständigt oacceptabelt att svenska ­medborgare reser till ISIL, finansierar organisationen eller strider för den, 
skriver Morgan Johansson (S) och Anders Ygeman (S) på DN Debatt.

Den 18 december förra året gav regeringen Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten, i uppdrag att ta fram lagförslag som kriminaliserar terrorresande. Det skulle också bli straffbart att finansiera, organisera eller i övrigt underlätta en sådan resa. I dag överlämnar utredningen sina förslag Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor till Justitiedepartementet. Ett tilläggsdirektiv ska bedöma om själva stridandet i en väpnad konflikt med terroristorganisationer behöver kriminaliseras för att samhället mer effektivt ska förebygga och förhindra att personer strider för terroristorganisationer.

Det är något som inte stämmer i detta. Den 28:e maj gick Morgan Johansson ut med följande besked till Ledarsidorna.se på Twitter:

Skärmavbild 2015-06-17 kl. 06.01.56

Morgan Johanssons besked till Ledarsidorna.se kan rimligen inte missförstås, det går dessutom helt i linje med det förra beskedet. Ett lagförslag utlovades  I utredningsdirektivet, Dir 2014:155 framgår det dessutom tydligt på sidan fem att utredaren Lars Werkström skall leverera inte bara en utredning utan även de skarpa lagförslag som krävs för att följa den FN-resolution 2178 som Sverige förbundit sig till. Skärmavbildningen nedan kan inte missförstås på något sätt samt återkommer på minst tre ställen i direktivet från 2014.

Skärmavbild 2015-06-17 kl. 06.53.01

Som pikant detalj i sammanhanget så känns texten på DN Debatt från den 18 december i fjol, då regeringen utlovar krafttag mot resande stridande terrorister, upplevs oroväckande likt det som levereras idag på samma sida med skillnaden att regeringen nu talar om ett tilläggsdirektiv.

Det blev inget av det. Idag visade regeringen handlingskraft i kampen mot global terrorism genom att ta beslut om ett tilläggsdirektiv. Gapflabbet från IS rekryterare hörs sannolikt hela vägen från Syrien till Rosenbad.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se