Innanför eller utanför bubblan

  • Lördag 27 Jun 2015 2015-06-27
E-post 0

Ännu en toppnotering för Sverigedemokraterna i Aftonbladet/Sverige tycker. I juni noteras partiet för sin högsta siffra någonsin – 17,9 procent. Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker, kommenterar:

Efter decemberöverenskommelsen ser många väljare SD som det enda oppositionspartiet.

Min partisekreterare Carin Jämtin tolkar våra, Socialdemokraternas, siffror som att regeringen nu har lyckats skapa stabilitet i politiken, trots ett svårt parlamentariskt läge.

Vi har en budget på plats och en framåtsyftande socialdemokratisk kongress i ryggen. Vår politik som väljarna röstade för i valet kommer nu att få effekt.

Det finns uppenbara skäl att ifrågasätta Jämtins analys som andas klassisk Bommersvik-maranata. Sverigedemokraterna är i grunden ett borgerligt parti, det var inte en politik styrd av Miljöpartiet som väljarna röstat fram. Det är blocklåsningen från Alliansen och Decemberöverenskommelsen som hindrat en socialdemokratisk politik som ligger närmare högern, som fick majoritet.

Det som känns märkligt är att Carin Jämtin tar upp kongressen i sammanhanget. Det är väl känt att hon, med partistyrelsen i ryggen, lade en våt filt med blysänken över kongressen. Migrationspolitiken togs bort från dagordningen och minst tjugo socialdemokratiska kommunalråd belades med munkavle. Migrationspolitik gick i samband med kongressen om skolfrågorna som väljarnas viktigaste fråga och i detta läge vägra ta upp det är allt annat än framåtsyftande. Den stabilitet som skapats kan även den ifrågasättas, regeringen Löfven har ett svårslaget rekord i att dels fått ett enigt konstitutionsutskott mot sig, dels runt 100 tillkännagivanden, det vill säga utskottsmajoriteter, mot sig som ligger utanför budgeten. Om detta är stabilitet så finns det fog för att även vilja definiera ordet ”instabilitet”.

På måndag deltar jag i debatt om det är möjligt för socialdemokraterna att åter nå 30 eller 40 procents väljarstöd eller om vi är dömda till en europeisk utveckling att ligga runt 20 procent. Seminariet hålls på O`Learys, Strandgatan 13 den 29 juni klockan 17-18, eller före Stefan Löfvens tal.

Vad jag kommer säga där kommer jag att redogöra för i efterhand. Jag vill även flagga för den ledare jag kommer ha publicerat i GP den 12 juli. Det kan vara så, lite beroende på vad Almedalsveckan renderar i, att jag kommer återkomma till detta ämne i den ledaren men det måste bedömas som klarlagt att min partiledning, i form av partisekreterare, och jag lever i skilda verkligheter.

Skärmavbild 2015-06-27 kl. 10.57.26

 Det måste sowieso bedömas som klarlagt att min partiledning, i form av partisekreterare, och jag lever i skilda verkligheter. Någon av oss lever i en bubbla, den andre av oss lever utanför bubblan. Vem det är får framtiden utvisa.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.