Islam och Islam

  • Tisdag 23 Jun 2015 2015-06-23
E-post 0

Per Pettersson bor i Husby och har under den senaste tiden känt att attityden hårdnat mot honom som öppet homosexuell rapporterar SVT.

Jag har inte haft några problem med att gå hand i hand med pojkvänner tidigare, men för ett par år sedan så började det hända konstigheter. Först började folk kasta in rönnbär och småsten på min balkong, och i samma veva var det några ungar som började sjunga “små bögarna är lustiga att se” till melodin på små grodorna. Och lite senare samma höst så var det någon som slängde in en smällare på balkongen också,

säger Per Pettersson. Samtidigt beskriver Amineh Kakabaveh hur svenska förorter allt mer kvinnofientliga. Kvinnor är inte längre välkomna på en del kaféer. Unga tjejer kan inte vistas ute efter middagstid på vissa platser. Kvinnor kan inte klä sig hur de vill. Många kvinnor från förorten har under de senaste veckorna vittnat om detta i medierna, sedan Zeliha Dagli skrivit om det i Aftonbladet.

Detta är något som Ledarsidorna.se har pekat på under en längre tid men som bland annat den Nationelle Samordnaren Mona Sahlin nogsamt undvikit som ämne. Det finns skillnad på Islam och Islam – även fast alla troende praktiserande muslimer säger att det bara finns ett Islam. Omar Mustafa, IFIS och Ibn Rushd samt Rashid Musa, Sveriges Unga Muslimer står för ett Islam. Min shiamuslimska vän Arin står för en annan – som flykting från Teheran efter den muslimska revolutionen 1979 så valde han att lämna religionens praktik. Han visade sin rygg och vad straffet för att lyssna på västerländsk musik var. Ett tjugotal långa ärr som löpte över ryggen samt ett operationsärr kommer tala sitt tydliga språk resten av hans liv.

I detta är det viktigt att peka på ett land som få vet så mycket om. Marocko. Marockos konstitution, från 2011, ger muslimer, kristna och judar samma rättigheter och skydd enligt lagen. Att den är modernare än många andra, även den irländska, är synen på abort och kvinnors rättigheter till sin egen kropp. Det är fortfarande tillåtet för en man att ta sig fyra fruar men för att få det krävs ett domstolsutslag där domstolen dels skall ta ställning om mannen klarar av sina förpliktelser gentemot alla fruar samtidigt. Att ekonomin och bemötandet är lika. Annars blir det inget.

Men bäst av allt är att kung Mohammed VI samt hans far Hassan II har markerat sin inställning till bland annat judar:

Den som kröker ett hårstrå på en judes huvud kröker ett av mina hårstrån.

Punkt.

Mohammed VI samt hans far Hassan II är och var bägge ättlingar till Profeten i rätt nedstigande led. De bör ha, milt uttryckt, viss legitimitet. Som Sunnimuslimer tillhör de lagtolkningen Maliki. Vi kan fundera på om och när vi får höra detta uttalande från Adrian Kaba, socialdemokraten som dessutom sitter i Tro och Solidaritets förbundsstyrelse som gjort sig känd för att sprida antisemitiska vandringssägner i Tro och Solidaritets officiella tidning. När vi kan komma att höra detta från de numera rätt kända moskéerna i Eskilstuna och Örebro. Moskéer som utgjort bekräftad rekryteringsgrund för svenska jihadister. Vi kan fundera på om vi någonsin kommer få höra detta från Muslimska Brödraskapet eller Hamas – bägge organisationer som står Socialdemokrater för Tro och Solidaritet nära genom Peter Weiderud och Ulf Bjereld. Den nationelle samordnarens tystnad – samt val av samarbetspartner – är även den något besvärande.

Det finns en del att fundera på numera. Om Islam och Islam.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se