Mer eller mindre av finsk politik

  • Söndag 28 Jun 2015 2015-06-28
E-post 0

Min första kväll på Gotland under Almedalsveckan valde jag att tillbringa så kort tid som möjligt i Visby. Av fler skäl, det tyngsta var tröttheten men även Annie Lööf och Centerpartiet spelade in. Det är ett parti som saknar relevans i svensk politik idag men hålls uppe genom att Annie Lööf är den enda av Alliansens partiledare som agerar som en politiker. Resterande, inklusive hennes förre ministerkollega Jan Björklund, har gjort en sport i att hålla sig under radarn eller på annat sätt vara helt ointressanta för såväl journalister som andra politiska förstå-sig-påare. En minst sagt imponerande prestation av de övriga på sitt sätt.

Talet som centerledaren ändå presterade var helt ointressant och satte sannolikt agendan för årets Almedalsvecka från scenen i Almedalsparken. Desto intressantare kommer onsdagen att bli då det är den dag då de flesta seminarier kring migration och främlingsfientlighet kommer äga rum. Själv har jag nu bantat mina åtaganden och kommer bara vara inne i Visby då jag absolut måste. Imorgon, på Socialdemokraternas dag, är en sådan dag eftersom jag deltar i panelen i Ullman PR seminarium om S kan återta förlorade väljarandelar eller om vi är dömda till en europeisk utveckling på runt 15-20 procents väljarstöd.

 Seminariet hålls på O´Learys, Strandvägen 13 i Visby imorgon kl 17:00 – 18:00 och med i panelen finns även Widar Andersson, Lotta Gröning samt Torbjörn Kronander, VD för Sectra, utöver mig själv.

Jag är tämligen övertygad om att vare sig Carin Jämtin eller Stefan Löfven kommer göra vågen av vad jag har att säga och det är här som statsministern och centerledaren har något gemensamt. Kanske inte att bygga vidare på men reflektera över. Jimmie Åkesson är den partiledare som svenska män har störst förtroende för, visar Aftonbladet/Sverige Tyckers undersökning. Det gör Annie Lööf bedrövad.

– Då har man inte förstått vilken politik han bedriver.

Lööf rättade sig snabbt efter klavertrampet men bilden fastnade. Hon idiotförklarar väljare vilket är en farlig väg för varje parti att gå. Ett parti som inte tar människors oro på allvar och rabblar upp samma lösningar som inte fungerat hitintills och samtidigt indirekt säger att väljarna är idioter har i regel en högst begränsad tid kvar i livet. Vi måste i grunden utgå från att varje myndig människa är en klok person som gör väl avvägda val. Har inte vi en bättre, begriplig och realistisk, lösning på upplevda och/eller reella samhällsproblem som adresserar väljares oro får vi se oss lämnade. Så enkelt är det. Det skulle vara befriande för svensk politik om vi istället för dagens partiledare kunde få en som Finlands statsminister. Juha Sipilä är rak och tydlig, antingen lyckas han – och kan väljas om. Eller så misslyckas han och förtjänar att få sparken.

Vi kan fundera något på det sunda i att vara rak, ärlig och respektera väljarna som vuxna individer – som Sipilä – som även ser leverans av resultat som centralt.  Eller om den svenska praktiken är bättre. Där väljare är idioter eller som enligt Mikael Damberg bara är kunder på en marknad av åsikter (Dambergs egen slutsats i form av citat från valrörelsen 2010 vid en kick-off på Väddö Folkhögskola) samt traditionen av att ett vallöfte är ett löfte med samma hållbarhet som margarin i en masugn.

Ska vi ha mer finskt i svensk politik eller ska vi vara nöjda och glada med det svenska vi har idag?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se