Något stämmer inte

  • Onsdag 24 Jun 2015 2015-06-24
E-post 0

Sverige kommer inte delta i den grupp inom det europeiska polissamarbetet Europol som ska stoppa rekrytering på nätet till terrorgruppen IS. Det trots att IS har en stark närvaro på sociala medier i Sverige och cirka 300 svenskar åkt till Irak eller Syrien för att strida för terrorgruppen. Anders Ygeman hänvisar till svensk lagstiftning i TV4. Samtidigt kommer SIDA att satsa 180 MSEK på att motarbeta det globala näthatet mot kvinnor rapporterar SVT.

Att Sverige nu halkar efter övriga världen i kampen mot IS måste betecknas som ställt utom allt rimligt tvivel. En sinkad lagstiftning beroende på sprickor i regeringen inför det ursprungliga utredningsdirektivet den 18 december 2014, där flertalet i den politiska ledningen hoppades på att problemet med IS skulle lösa sig självt, samt att ställa sig utanför Europol-samarbetet ger denna bild. Sverige är erkänt skickliga på nätrelaterad brottslighet av annan karaktär samt har genom FRA-PUL möjligheter till åsiktsregistrering. SÄPO har, genom tilläggslagstiftning, möjligheter att ta del av den informationen. Vad Ygeman inte säger till TV4 är att en hel del av servrarna till bland annat Twitter inte befinner sig i Sverige. Facebook har en omfattande anläggning och skulle Ygeman vara konsekvent skulle han säga att eftersom just Facebooks servrar står på svensk mark så är denna kamp omöjlig att genomföra för även andra länder då svensk lagstiftning hindrar stängningen av konton.

– Är ni inte kloka? Fattar ni inte allvaret? Hur tänker ni?

Kvinnan i 40-årsåldern som utropar dessa ord spontant är madame Malika Chgoura, tillika Casablancas vice chefsåklagare. Jag träffade henne under min resa för ett par veckor sedan i Nordafrika. Klädd i västerländska kläder och hon skulle kunna passera som vilken sekulariserad kvinna var som helst i Europa. Hon blir uppriktigt upprörd när jag redogör för hur många svenska medborgare som befinner sig i IS sold i Syrien och Iraq. Hon häpnar över hur hatpredikanter tillåts sprida sina budskap med statliga medel via olika föreningar och folkbildningsförbund. Hon förvånas över att Sverige inte har en effektiv lagstiftning mot resande stridande. Jag kommer skriva om det mötet i annat forum inom kort men detta är ett utdrag av det mötet. Regeringen har på inga sätt monopol att träffa centrala personer och funktioner och det har sina fördelar att ha kvar en del av nätverket från mina tidigare yrkesroller nu. Vad än regeringen påstår går det att kontrollera på olika sätt och genom olika kanaler. Chgoura vitsordar indirekt, från sin position, bilden av ett lojt och oengagerat svenskt arbete.

Något stämmer inte riktigt. Å ena sidan kan all möjlig brottslighet bekämpas på nätet samt att vi har lagrum för både åsiktsregistrering och underrättelseutbyte. Å andra sidan så deltar vi inte i detta arbete mot det som måste anses vara en organisation av bestialisk karaktär. IS senaste sätt att avrätta oliktänkande och homosexuella kan du ta del av här. Sverige deltar inte i kampen mot detta.

Jag köper helt enkelt inte regeringens försvarslinje. Den stämmer inte. Något händer i regeringen som inte lirar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.