Att regera som sällskapslek

  • Söndag 19 Jul 2015 2015-07-19
E-post 0

Miljöpartiet rasar mot beslutet att inte låta Åsa Romson ersätta Stefan Löfven – trots att hon är vice statsminister.

– Det är helt oacceptabelt, säger MP-riksdagsmannen Jabar Amin till SVT.

Och förra C-ledaren Maud Olofsson anser att det kan handla om brott mot grundlagen rapporterar bland annat Expressen.

Det är inte utan att såväl Amin´s som Olofssons intellektuella utförsgåvor och kunskap om regeringsformen måste ifrågasättas i grunden. Att vice-statsministerposten tidigare använts som prydnadstitel är ingen nyhet. Margareta Winbergh innehade denna under sin tid i regeringen Persson utan att vara i närheten av att vara hans ställföreträdare. Låt oss även konstatera att det inte finns några krav på en formellt utsedd ställföreträdare i vår konstitution, skulle en sådan utses måste detta kommuniceras vid regeringsförklaringen när statsministern presenterar sina ministrar. Då skall det låta så här:

Till vice statsminister och hans ställföreträdare utses…

Att inte Olofsson har kunskap om detta är rätt anmärkningsvärt med hennes bakgrund. Att Jabar Amin, MP, känner sig lurad handlar sannolikt mer om att han insett inte har de grundläggande kunskaper om formalia kring vår regeringsform för att upprätthålla uppdraget som riksdagsledamot. En kompetensmässig pinsamhet som jag numera slutat förvånas över när jag lyssnar på Miljöpartistiska riksdagsledamöter. Antingen har de för dålig grundkunskap om vår författning eller sakfrågorna eller så är de inte uppmärksamma nog på vad som sägs. Bägge lika illa och sätter bilden av detta parti.

Dessvärre är det inte till gagn för Stefan Löfven. Den tidigare bilden jag haft, att lite för många i regeringen, även inkluderat statssekreterare och politiskt sakkunniga, tror att regera landet är en lek. Att politik är på låtsas. Ett spel.

Politik är inte på låtsas. 300 svenska medborgare är idag enrollerade i ISIS. En organisation som korsfäster människor levande, spränger huvudet av fångar, eldar upp krigsfångar i burar och tvingar sju-åringar till att bli självmordsbombare. Detta, att svenska medborgare kommer åka till denna krigshärd, ser ut att fortsätta under hela denna mandatperiod där kanske framför allt Miljöpartiet men även de socialdemokrater i Regeringskansliet som har kopplingar till frihetsrörelser ”på gränsen till terrororganisationer” motarbetar alla åtgärder för att motverka detta. Bostadsbrist, överbelastade kommunala socialbudgetar, lärarbrist, ett eftersatt försvar. Och vår regering, i varje fall ena partiet, beter sig som allt bara är en sällskapslek.

Politik är på liv och död och att Miljöpartiet upprörs av detta istället för de folkmord och den etniska rensning som begås samtidigt av IS är rätt talande. De upprörs över det ena, inte det andra….

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se