Det gör ont

  • Måndag 6 Jul 2015 2015-07-06
E-post 0

Just därför är det magstarkt att se högerdebattörer anklaga vänstern för att svika förorten. För samtidigt som högern bäddat för reaktionära rörelser genom att öka segregation och fattigdom, så har de – då som nu – motsatt sig framsteg som bidrar till jämlikhet och kvinnors frigörelse. Det är – om något – ett svek. Vänsterdebattörer som anammar detta resonemang underkänner politikens förmåga att skapa samhällsförändring genom generell välfärd och jämlikhet.

Så avlutar Christina Höj Larsen, Aron Etzler och Rossana Dinamarca sin debattartikel i Aftonbladet idag. Det finns en del att säga om denna artikel.

Något har hänt i förortens miljonprogram sedan dessa byggdes. Drygt 180 av dem har utvecklats till utanförskapsområden och av dessa är 55 så kallade ”no-go zoner” eller områden där polisen inte kan upprätthålla statens våldsmonopol. Huvuddelen av dessa områden och zoner ligger i kommuner där socialdemokraterna, ofta tillsammans med vänsterpartiet, haft en majoritet sedan decennier. Arbetarrörelsen, som den fortfarande kallar sig, har under dessa decennier lystet kastat sina blickar på den välmående medelklassen.

Vad författarna missar helt är att det inte ligger i högerns intressen att prioritera minskade klyftor varför den kritik, eller rättare sagt smärtsamma och inte så lite spydiga påminnelse, är välförtjänt.  Etzler, Höj Larsen och Dinamarcas reaktion är därmed att beteckna som en högst naturlig reptilartad reflex. Det smärtar att bli påmind om sina egna tillkortakommanden.

Om vi tar två exempel ur mängden blir detta tydligt. Göteborg respektive Malmö visar alla tecken på ökade klyftor, ökad social oro i kransområdena samt lägre inkomster för de svagaste. Göteborg har utvecklats till att bli en av ISIS främsta rekryteringsbaser i Europa.

Det här är en nödsituation, vi är ett skafferi fullt med kanonmat till IS, säger integrationspolisen Ulf Boström.

Sedan 1994 har skillnaden mellan de rikaste och fattigaste områdena i kommunen nästan fyrfaldigats, enligt en sammanställning som Göteborgs-Posten gjort. För tjugo år sedan tjänade en person i Långedrag lika mycket som 2,45 personer på Atmosfärsgatan i Bergsjön. I dag är förhållandet 1 till 8,75. I Göteborg har segregationsdifferensen ökat från 14 procentenheter till 25 procentenheter. I Malmö har den ökat från 16 procentenheter till 22 procentenheter. Bägge städerna har en robust vänstermajoritet sedan decennier.

Segregationsdifferens är ett mått som mäter hur stor del av alla invandrare i en kommun som har invandrare som sina 400 närmsta grannar. DN, som gjort studien, har sedan jämfört detta med hur stor del av dem med svensk bakgrund som har invandrare som sina 400 närmsta grannar. Vidare kan vi konstatera att tvånget mot kvinnor att bära slöja är vanligare i Husby än i Danderyd. Även förekomsten av radikaliserade källarmoskéer måste sägas vara mer förekommande i Rosengård än på Särö. Det är sannolikt lättare att rekrytera en jihadist i Örebro, Vivallas miljonprogram,  än i bostadsområdet Rynningeåsen, några kilometer längre bort. I Vivallaär medianinkomsten i vissa kvarter bara drygt 71.000 kronor per år, i Rynningeåsen ligger medianinkomsten per år på 352 000 kronor. Örebro kommun även den en av arbetarrörelsens starkaste fästen.

Så nej Etzler, Höj Larsen och Dinamarca. Högern har rätt, arbetarrörelsen har vänt förorten ryggen. Och om nu arbetarrörelsen tar sig modet att erkänna detta, även i kommuner som styrs av en S-V-MP majoritet, så kan vi faktiskt göra skillnad.

Det gör ont att erkänna. Men vi, om vi kallar oss för arbetarrörelse, måste erkänna att vi brustit för att kunna åtgärda det. Vi har svikit förorten, även i de kommuner vi styrt i decennier utan avbrott. Låt oss erkänna detta. För ni säger det med egna ord:

Vänsterdebattörer som anammar detta resonemang underkänner politikens förmåga att skapa samhällsförändring genom generell välfärd och jämlikhet.

Det gör ont. Eller. Det borde göra ont för de ansvariga. Om de vågar känna efter.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se