ISIS – En nationalstat i vardande?

  • Lördag 11 Jul 2015 2015-07-11
E-post 0

Somar al Naher, Aftonbladet, skriver idag om nationalismens, som hon menar, destruktiva kraft. Fredrik Antonsson går i replik men det finns en hel del annat att säga om al Nahers ledarkrönika.

Att Aftonbladets ledarsida har starka kopplingar till Expo, SSU och Bommersviksakademin är allmänt känt och al Naher bygger sitt resonemang på Alexander Bengtsson, Expo, uttalande. Bengtsson har en bakgrund från Socialdemokrater för Tro och Solidaritets egen tidning.

– Folkmordet var en direkt konsekvens av nationalismens grundläggande idéer: Att en stat ska vara homogen. Att olika etniciteter eller religioner inte kan leva sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter,

skriver Bengtsson från organisationen Expo på hemsidan. På följfrågan vad han menade med den arabiska nationen svarade han:

– Nej, det finns ju inget land som heter så. Araber bor i flera stater. Det är ju annars önskvärt att staters geografiska gränser sammanfaller med folkets utbredning.

Edit: detta uttalande har felaktigt tillskrivits Bengtsson varför hela inlägget faller platt i sin kritik mot Expo. Kritiken mot al Naher ligger dock fast.

Jag ber Expo samt Bengtsson förbehållslöst om ursäkt. 

IS bygger sin politiska idé på att återupprätta kalifatet. Kalifatet är

ingenting annat än en enda muslimsk identitet att samla alla under. IS uttolkning är extremt fundamentalistisk till sin natur. IS är heller inte de första att ha dessa ambitioner efter det ottomanska imperiets kollaps. Egyptens Nasser och Libyens Khadaffi var några ledare i modern tid som kanske mindre lyckosamt försökte få arabvärlden att enas under en fana. ISIS ser ut att lyckas väsentligt bättre. Boko Haram, terrorrörelsen i Mali, deklamerade tidigare att de anslutit sig till ISIS och så sent som den 10 juli anslöt sig al Shabab, med huvudsakligt säte i Somalia till detta. En muslimskt kalifat med territoriella anspråk. Vad Islam är, vilket är tydligt för den som kan sin Koran, en gemensam ”umma” – eller stam alternativt klan att samlas under. En nationalitet helt enkelt.

Och det är just detta som gör ISIS så farliga – en nationell , skruvad och vantolkad Islamisk, identitet med territoriella anspråk. Näst i tur blir sannolikt AQiM, Al Quaida in Maghreb (Nordafrika) som redan idag kontrollerar bland annat Polisario i Västsahara. Polisario upprätthåller omfattande politiskt och ekonomiskt stöd från bland annat det svenska Olof Palmecentret, Emmaus, S-kvinnor och SSU.

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 13.50.21

ISIS är en organisation med starkt nationalistiska övertoner med egen flagga att samlas under.

al Naher kan tjäna på att läsa på något innan de uttalar sig i komplexa samband. Skolningen vid Bommersviksakademien slår igenom i kort formulerade sanningar. Att al Nahers ledare innehåller så pass stora kunskapsluckor är en sak, men det allvarliga ligger i att Expo har fått så stort inflytande på Mona Sahlins arbete som nationell samordnare. Ett inflytande som nu gjort att såväl SÅPO:s ledning som ledande internationella experter nu slutat ens försöka få den nationelle samordnaren att förstå allvaret och komplexiteten i frågan kring radikaliserad Islam. En radikaliserad Islam som bygger på föreställningen om en stark nationell muslimsk identitet för alla muslimer att samlas under. Exakt det som ISIS använder sig av i sin propaganda och sitt strategiska arbete för att uppnå sina mål. Exakt det som gör ISIS unika och så farliga.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se