It is ”Integrationspolitik” you stupid….

  • Torsdag 2 Jul 2015 2015-07-02
E-post 0

Gustav Fridolin i Almedalen. Är det ett valrörelsetal vi hörde ikväll var det ett bra sådant. Han satte fokus på miljöpolitiken och uppvisade en överraskande ödmjukhet, om än kort, kring årets tema. Migrationspolitiken. Han aviserar ett ”snabbspår” till arbete men vän av ordning frågar sig högst naturligt vilka arbeten. Kontrasten mot fjolårets tal, som hölls av kollegan Åsa Romson, kan inte vara större. Fridolin kan sin skit.

Men. Alltid detta men. Han inbjöd Alliansen till samarbete de närmaste åren inom samtliga områden utom det område som idag rankas högst av väljarna. Migrationen och integrationen.

Arenagruppen försöker sig på ett försvar av dagens publicering av Sandro Scoccos rapport men den kan med viss lätthet pulvriseras av bland annat docenten i nationalekonomi Tino Sanandaji. Detta, att försöka klä ett i grunden humanistiskt åtagande i ekonomiska fördelaktiga termer genom att göra våld på såväl statistik som fakta, kommer bara spela motståndarna i händerna. Jag tog under eftermiddagen en kopp kaffe med Sanandaji och vi var tämligen eniga om hur illa Dagens Arena, eller Arenagruppen, hanterar fakta. De spelar bara motståndet mot en generös migrationspolitik i händerna.

Överlag känns årets Almedalsvecka märklig. I talen märks inte årets fråga av, migrationen och hotet från IS och annan fundamentalistisk terrorism, annat än i termer som ”vi måste” om vi undantar Sverigedemokraterna samt Kristdemokraterna. Men. I seminarierna är stämningsläget annorlunda.

Idag deltog jag i panelen i en debatt arrangerad av Ullman PR med titeln ”Kan Islam kritiseras?”. Ett seminarium som sammanföll med Hanna Gadbans bokrelease ”Min Jihad”. Seminariet avlöpte väl tills frågestunden då ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa” protesterade mot snedfördelningen i panelen och anklagade arrangören samt moderatorn för diskriminering. Det skulle de inte ha gjort. Såväl moderatorn, Staffan Dopping, som arrangören, Ullman PR, kunde på plats bevisa att i praktiken samtliga muslimska huvudarrangörer blivit inbjudna men avböjt att delta. ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa” följer den taktik som tillämpas av svenska bildningsförbundet ”Ibn Rushd”:

Spela rollen av kränkt. Det räcker för att delegimitisera varje budskap.

Så inte denna gång. Dopping gav sig inte och ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa” var tvungna att retirera. De försökte spela ut sitt vanliga kort, att de inte blivit inbjudna till panelen, men kunde effektivt motbevisas på stående fot. Ingen av de rikstäckande organisationerna hade tackat ja, de hade samtliga avböjt eller inte hört av sig. De hade svårt att erkänna att det var deras egen oförmåga att delta i debatten som ställde till problem. De försökte att lasta över skulden på panelen enligt tidigare taktik men hade inte räknat med en ilsken Staffan Dopping, som hade svart på vitt, mot sig.. Just detta förbunds kopplingar till bland annat bostadminsiter Mehmet Kaplan samt det till Muslimska Brödraskapet är väl kända.

Dagen idag gav en märklig men bitter eftersmak. Samtidigt som Miljöpartiet gör allt de kan för att trycka undan migrationspolitiken så blir det uppenbart att de muslimer som är beredda att offra sina liv, som Hanna Gadban, för acceptansen av en modest och liberal Islam i Sverige motarbetas står nationella samordnare som Mona Sahlin passiva attityd.

Mona Sahlin vägrade in i det sista, intill hedersmordet på Fadime Sahindal, acceptera hedersrelaterat våld. I efterhand sade hon sig ha varit väl naiv som ett led i att säga förlåt. Idag säger hon samma sak. Att hon varit väl naiv i förhållande till radikalisering av islam.

Frågan är om det räcker denna gång. Samma fråga bör Miljöpartiet, som låst fast dagens politik, ställa sig. Som vägrar ens ta upp ämnet.

It is ”Integrationspolitik” you stupid.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se