Samtal pågår

  • Tisdag 21 Jul 2015 2015-07-21
E-post 0

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterade bombdådet i Turkiet i samband med att hon deltog i ett utrikesministermöte i Bryssel. Wallström kommenterar detta till SVT Nyheter:

Det är helt fasanfullt, särskilt då det är på en plats där människor samlats för att de har bestämt sig för att hjälpa.

Attentatet riktades mot unga volontärer som var nere i staden Suruc för att återuppbygga en skola i Syriska Kobane som förstörts av ISIS. Att den svenska socialdemokraten Evin Cetin, som samlat in nära 200 00 kronor, överlevde berodde enkom på att hon inte deltog i den presskonferens som genomfördes utan var iväg för att köpa två lastbilstransporter med vatten. Dådet bär, enligt internationella bedömare, tydliga tecken på ISIS men det är ingenting som bekräftats i dagsläget.

Vi kan fundera på vilket engagemang som nu regeringen visar. Utrikesministern är den enda som lossat tungbanden i fördömandet men det är också allt vi sett. Vi vet dessutom att Sverige bidragit med att ha 300 svenska medborgare på plats under ISIS befäl utan att regeringen på något sätt försökt förhindra dem till detta. Det vi sett är fortsatt utredning av olika frågor, inte ett enda spår av ett inriktningsbeslut för berörda myndigheter att tillämpa gällande lagstiftning. Samtidigt fortsätter organisationer som kontrakterar hatpredikanter och ISIS-förespråkare uppbära statliga och kommunala bidrag.

Det finns säkerligen en och annan minister som tycker att det är tråkigt, till och med osmakligt, att jag gör inrikespolitik av en sådan händelse. Det är dem fritt att tycka men så länge vår passivitet bidrar till det som Evin Cetin varit med om så måste vi göra detta. Politik är att göra skillnad och i detta fall skulle politik kunna rädda liv. Som att få bort rekryterarna från gatorna i Sverige. Som att stoppa hatbudskapen och ISIS propaganda på svenska internetkonton. Som att strypa den statliga eller kommunala finansieringen till ISIS supporters i Sverige. Vi har lagarna, allt som saknas är ett inriktningsbeslut som kan tas vid vilket regeringssammanträde som helst. Att detta är draget i långbänk vitsordades av Mona Sahlin i fredagens Studio Ett när hon som svar på en av mina frågor sade att “Samtal pågår i Regeringskansliet om detta”. 

Samtal pågår. Politik är att göra skillnad. Evin Cetin vägrar ge sig och vågar göra skillnad. Vågar den svenska regeringen verkligen hjälpa henne och människorna som drabbas av ISIS våld? Vågar Sverige börja stoppa flödet av jihadister? Vågar socialdemokraterna som parti stå vid Evins sida? Det är ingen hemlilghet att partiet slits mellan de mer ortodoxa  identitetspolitiska krafterna och de sekulärt mer öppet sinnade. Evin tillhör den senare gruppen.

Time will tell. Intill dess får vi nöja oss med regeringens besked och den i huvudsak socialdemokratiska passiviteten. Fler utredningar och det betryggande beskedet att samtal pågår. Allt medan människor dör, skadas, torteras och våldtas för ISIS hand.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se