Sista striden det är

  • Torsdag 30 Jul 2015 2015-07-30
E-post 0

I förra årets riksdagsval fördubblades väljarstödet för Sverigedemokraterna och nu, knappt ett år senare, ser det ut som att partiet fortsätter att öka i snabb takt. Varför ökar då stödet för SD? Det handlar framför allt om dagordningen och om bekräftelsen av SD:s världsbild. Det är där det har skett förändringar samtidigt som SD har ökat menar Carl Melin, Politism. Han hävdar att det är politiska och mediala eliters fel och beror inte på invandringen. Genom politiska utspel för att signalera en stramare invandringspolitik, och opinionsbildning som lyfter fram problemen med invandring, domineras samhällsdebatten av invandringsfrågan och de negativa argumenten dominerar. Det gör att de runt 20 procent av svenska folket som tycker som SD om invandring också väljer parti utifrån den frågan är Melins tes i  ett bitvis rätt rörigt resonemang.

Hur oron kring välfärdssystemens redundans och hållbarhet påverkar nämner han inte med ett ord. Inte hur stadsdelsförvaltningen i Majorna-Linné i Göteborgs prioriteringar i budgeten slår på folkopinionen lokalt. Där skolan drar ner på specialpedagoger eftersom de nyanländas statsbidrag upphör efter två år efter kommunplacering och de flesta har minst sex år kvar till när de kan komma ut i produktionen på något sätt. Budgeten för försörjningsstöd för nyanlända slår igenom alla ramar och tränger undan specialpedagogerna. Samma situation som i Ludvika, Borlänge, Surahammar, Ljusnarsberg, Skinnskatteberg, Örebro…. . Den redan långa listan blir allt längre utan att någon vill tala om hur samhällskontraktet måste göras om. Alla talar om den lönsamma migrationen samtidigt som det blir allt trängre kring vårt gemensamma. Välfärden.

Mediantiden för en nyanländ vuxen att komma i sysselsättning, det vill säga vara i arbete med eller utan lönebidrag eller hjälpa en släkting minst en timme i veckan, är åtta år. För 65 procent av de nyanlända är den tiden 15 år. För de resterande är sanningen bister, de kommer aldrig ut. De får finna sig i att bli försörjda av kommunen de bor i. Naturligtvis ser medborgarna detta. De ser detta och mycket mer. Som undanträngningseffekterna i primär- och folktandvård. Som hur skolor tvingas bryta mot skollagen och neka nyanlända skolpliktiga barn plats för att det saknas resurser. Någonstans glömmer Carl Melin bort vardagen i alla de kommuner som bär den tyngsta bördan och det krävs inga borgerliga ledarsidor eller andra som han menar löper brunhögerns ärenden för att SD skall växa. Och då har vi inte börjat peta i hur medlemmar i fackförbund som Byggnads påverkas av arbetskraftsinvandringen. När du får se dig ersatt av en låglöneslav så händer ofta något med dina politiska preferenser.

Carl Melin söker, med begränsad framgång, snäva in åsiktskorridoren igen. Till det behagliga format av trångt och lågt i tak där rasistkortet med lätthet kan mulas i alla oliktänkandes ansikte. Där inga andra beskrivningar än den postmoderna vänsterns tillåts. Han gör det utan att han eller något av de andra sju partierna klarar av att kunna leverera något annat. Och just i detta ligger svaret på varför SD växer. Så länge detta är läget, att inte ha rimliga svar på väljarnas frågor där migrationen idag är en av de två viktigaste och bara klara av att mula rasistkortet i ansiktet på alla som ställer obehagliga frågor istället för att svara – så länge kommer SD växa.

Det vi ser i Carl Melins ledarkrönika på Politism kan mycket väl vara inledningen till den postmoderna vänsterns sista strid. I slutet av året kommer läget i tillräckligt  många kommuner och många arbetsplatser vara så pass allvarligt att SD inte behöver någon större draghjälp för att växa. Vardagen kommer vara fullt tillräcklig som vallokomotiv för Sverigedemokraterna om inte de andra politiska partierna börjar agera på något sätt. Som att börja möta väljarnas oro och ilska.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se