Skrattar bäst som skrattar sist

  • Söndag 5 Jul 2015 2015-07-05
E-post 0

När nästan tre fjärdedelar av rösterna räknats i den grekiska folkomröstningen ser nej-sidan ut att gå mot en tydlig seger.

– “Ett stort ja till ett demokratiskt Europa.”

säger Yanis Varoufakis, Greklands finansminister.

Men i Tyskland jublar inte de som reagerat via internationella medier. Nya förhandlingar om Grekland är “svårt att föreställa sig” säger Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, enligt AFP. Enligt Gabriel har Tsipras “bränt de sista broarna som Europa och Grekland hade kunnat använda för att nå en kompromiss”. Vi kan fundera ett tag hur pass sannolikt det är att Tysklands hårda linje kommer vinna.

Grekland har ett kort kvar, av hög valör, att spela ut. Flyktingarna. Det är ingen hemlighet att Grekland utgör EU:s yttre gräns, det som kan vara en nyhet är att Grekland tagit emot fler båtflyktingar under 2015 än Italien. Italien har kunnat påräkna ett relativt omfattande stöd men trots detta stöd så kan Italien komma att ”släppa på kranen” till övriga EU som protest mot medlemsstaternas ovilja att lätta på den Italienska bördan. Den grekiska är tyngre ändå. Av de 68 000 flyktingar som anlänt under 2015 så har endast 5 100 sökt asyl i Grekland, övriga har för avsikt att fortsätta till andra länder men sitter tills vidare fast i Grekiska flyktingläger. Flyktingläger som de flesta kommer vara glada över att få lämna med den grekiska statens hjälp. Förhållandena är horribla enligt observatörer.

Vi kan fundera på vad som skulle hända i EU om Grekland slussar 63 000 flyktingar vidare mot deras önskade slutdestinationer ”över natt”. Sannolikt skulle detta grepp provocera Italien, som redan varnat för detta, till att göra detsamma. Situationen skulle kunna komma att utvecklas till det värre på kort tid under en viss dramatik. Nöden har, som bekant, ingen lag och i Greklands situation väger sannolikt det mesta, inklusive flyktingarnas framtid, relativt lätt. Hur det slutar vet nog ingen men jag skulle inte bli förvånad om det är en viss grekisk premiärminister som kommer skratta sist av alla med sin finansminister vid sin sida. Lika flinande han.

Skrattar bäst som skrattar sist.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se