Svindlande affärer

  • Söndag 26 Jul 2015 2015-07-26
E-post 0

Katrineholmskuriren rapporterade tidigare i veckan, den 22 juli, om Granhedsgården AB. Dessvärre finns den inte fritt på nätet. Granhedsgården AB ansökte om att få starta asylboende men nekades av Migrationsverket. Trots avslaget är ändå ägarna hoppfulla om att få i genom sin ansökan då nya förhandlingar pågår.

 – Det hela är inte riktigt klart ännu, då det är lite tekniska saker som återstår att lösa. Som att vi skulle ha ett underleverantörsavtal trots att vi inte tänkt använda någon sådan. Om du inte ska använda en underleverantör ska du väl inte behöva något avtal?

Detta säger Granhedsgårdens utvecklingschef, Mustafa Tumturk, när de nekades av Migrationsverket om att få starta ett asylboende på gården. Fortsatta förhandlingar mellan Migrationsverket och Granhedsgården pågår och Mustafa Tumturk hoppas att bli godkända denna gång.

Granhedsgården AB beskrevs i ett tidigare inlägg på Ledarsidorna.se. Efter att Folkbildningsförbundet Ibn Rushd överlåtit ena hälften på stiftelsen ”Islamiska Förbundet i Sverige”, IFIS, så har den andra halvan lagts i ett med IFIS samägt bolag. Insynen i verksamheten är minimal med kombinationen stiftelse och aktiebolag samtidigt som verksamheten finansierats med skattemedel avsett för folkbildning men som gått till kapitaluppbyggnad.

IFIS är inte en okontroversiell aktör i det muslimska civilsamhället. Timbro har tidigare gjort en genomlysning av det muslimska organiserade civilsamhället i en rapport. Av rapporten framgår att IFIS har såväl sympatier som relationer med Muslimska Brödraskapet. Att personunionerna mellan Granhedsgården AB, Ibn Rushd och IFIS är täta kan Omar Mustafa vara en symbol för.

  • Omar Mustafa är VD i Granhedsgården,
  • Omar Mustafa är Förbundsrektor för Ibn Rushd
  • Omar Mustafa är  ordförande för IFIS.

Mustafa återfinns därmed som firmatecknare eller ledande befattningshavare i alla tre organisationerna som genomfört denna fastighetstransaktion och koncernkonstruktion. En koncernkonstruktion finansierad med skattemedel och numera utan reell insyn.

Omar Mustafa blev rikskänd med hans rekordkorta sejour i Socialdemokraternas partistyrelse. IFIS blev annars mest känt under den tidigare ordföranden Abdirizak Waberi som bland annat i Sveriges Televisions dokumentär Slaget om muslimerna  2009 uttalade att han vill leva i en islamisk stat i vilken politiken styrs efter koranen och att ungdomar inte får skaffa sig pojk- eller flickvän samt dans- och popmusik ska undvikas. Såväl IFIS som Ibn Rushd täta relation med Muslimska Brödraskapet är dokumenterad. Talarlistorna på ”Muslimska Familjedagarna” som arrangeras årligen har flera gånger omfattat kända antisemiter och ultraortodoxa imamer som hyllas av såväl Mustafa som Waberi.

Dessa organisationer söker nu, genom det gemensamt ägda bolaget Granhedsgården AB, tilldelning om att kunna få driva ett anläggningsboende för nyanlända flyktingar. Ett boende som drivs av ett bolag utan insyn, som byggts upp med skattemedel vilka egentligen var avsedda för folkbildning. Anläggningsboende är, med dagens migrantströmmar, en lukrativ affärsverksamhet där tillgången med bred marginal understiger behovet. Migrationsverket behöver varje enskild sängplats med mat för dagen och tak över huvudet.

Det är inte utan att det finns ett politiskt sprängstoff i detta. Att blanda religion, asylmottagning och vinstdrivande verksamhet som byggts upp med skattemedel avsett för folkbildning borde räcka till kilometervis med artiklar och obehagliga frågor till ansvariga. Men. Det finns mera. Mycket mera.

Det blir inte mindre pikant av att Mustafa Tumturk, utvecklingschef för Granhedsgården och Migrationsverkets motpart, har precis rätt nätverk in i självaste regeringskansliet. Ett nätverk som medger att ha möjligheten att sätta en mild, diskret men sannolikt ändå kännbar press på Migrationsverket. Allt för att erhålla ett tilldelningsbeslut för att driva en flyktingförläggning. Lite name-dropping över en kopp kaffe kan räcka långt.

Tumturks mycket nära släkting arbetar i Regeringskansliet. Han jobbar åt Stefan Löfven. Stefan Löfven är statsminister och ensam ansvarig för all rekrytering av sin personal. Den nära släktingens namn?

Mehmet Kaplan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se