Underskatta aldrig en underdog

  • Onsdag 1 jul 2015 2015-07-01
E-post 0

I det hittills längsta talet vid årets Almedalsvecka gick Jimmie Åkesson först till attack mot statsminister Stefan Löfven, men kritiken mot den tidigare Alliansregeringen var ändå hårdare, enligt våra kommentatorer. Talet blev lite av en replik på KD-ledarens tal tidigare i veckan, men även ett försök att få partiet förknippat med familjepolitik rapporterar Fredrik Furtenbach, SR/Ekot.

Att Åkesson tagits med viss överraskning av Kristdemokraternas Ebba Bush Thor måste ses som ställt utom allt rimligt tvivel. Av flera skäl. Dels reaktionerna på Ledarsidorna.se recension av den senares tal igår, Sverigedemokrater av olika kaliber försökte på alla sätt förminska eller misstänkliggöra Bush Thor med tveksamt resultat. Snarare bekräftade de bilden av stress och frågan är om de inte gör Åkesson och ”sitt” parti en otjänst. Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare, agerade väsentligt mer begåvat genom att sätta bilden av Kristdemokraterna som ”SD – light” och inte mer än så. Låta de politiska förslagen tala för sig. Med den svans av förminskare och annat så kan det vara så att Sverigedemokraternas tillväxtkurva flackas av. De vann inga nya röster ikväll men behåller sannolikt de sympatier de redan tillskansat sig. Runt 20 procent.

Det andra skälet var att talet annars bar tydliga tecken på att vara två tal i ett. Den ena delen skrevs sannolikt om idag under stor brådska som en reaktion på Ebba Bush Thors tal igår, den andra var planerad sedan länge – flirten med familjerna och kvinnorna. Åkesson erkände detta beredvilligt och förslagen kan säkerligen attrahera familjekonservativa väljare.

Hur det hela utvecklas? Det får framtiden visa. Åkesson är inte riktigt tillbaka, han gjorde sitt jobb men med en lätt sliten autopilot som vägvisare. Ebba Bush Thor gör nog klokt i att säkerställa att hennes utspel följs upp samt att hon tonar ned kopplingen till Livets Ord. Hon gick i kyrkans egna grundskola. Livets ords skolor har ofta fått kritik av Skolinspektionen, inte minst på grund av synen på auktoritet och blind lydnad som präglar kyrkan och skolan. Busch Thor menar att hon inte står nära kyrkan i dag men att hon hade en “positiv erfarenhet” av skolan, enligt en intervju med Expressen. Livets Ord har en mycket tveksam historia av betyg i ämnen som inte finns och psykisk misshandel, fokus på underlivsfrågor samt legitimering av barnaga  bakom sig vilket dokumenterats av avhoppare. Livets Ords historia är inte “Hunky Dory” på något sätt. Därmed är inte heller Busch Thor det heller.

Att ta positionen som ”SD – light”, det vill säga en politik som ligger nära SD men ändå slipper stigmatiseringen kan visa sig lyckosam. Till Sverigedemokraternas fördel kan dock EU – kritiken samt att stå som utmobbad på grund av Decemberöverenskommelsen räknas. Osvuret bäst. Som vanligt med andra ord. Åkessons viktigaste rådgivare, Mattias Karlsson,  har klarat av att dra kaniner ur hatten åt sin partiledare förut och det finns ingenting som tyder på att han, eller Åkesson, tappat den förmågan.

Underskatta aldrig en underdog.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se