Väderomslag

  • Fredag 31 Jul 2015 2015-07-31
E-post 0

Det drar ihop sig till storm i Rosenbad. Tecknen på regeringsombildning eller regeringskris blir allt fler. Det senaste tecknet, att Morgan Johansson, S, går ut tillsammans med Mehmet Kaplan, MP, om en översyn av hyresgästernas villkor på bostadsmarknaden på SvD Debatt är ett sådant.

Dels är de stora reformerna på bostadsområdet redan kända genom Ylva Johanssons solospel på DN Debatt. I den artikeln gick hon in på Morgan Johanssons och Mehmet Kaplans områden varför de två senare bara hade en relativt sett icke-nyhet att presentera.

Sedan är det ingen hemlighet i kvarteren runt Rosenbad att samarbetet har kärvat sedan i maj. Stefan Löfvens miss, att splittra departementen mellan partierna, har medfört att i praktiken samtliga departement utom Försvars-, Kultur- och Utrikesdepartement i praktiken låst sig. Det sker inga leveranser alls i praktiken då alla ärenden måste lyftas till samordningen för avgörande. En samordning där Miljöpartiet ifrågasätter varje bokstav samt struntar i beredningsrutiner och protokoll rapporterar säkra källor. Irritationen är av sådan karaktär att en normalt fungerande statsminister skulle upplösa regeringen. Men. Det går inte. Stefan Löfven kan inte upplösa eller ombilda regeringen mitt i semestertider av rent praktiska skäl utan får vackert vänta tills Riksdagen öppnar igen. Att kalla in riksdagen i förtid vore att signalera en större katastrof.

Men det är en lite intressant spelplan som nu utkristalliserar sig.

  • Anders Ygeman drar vinstlotten genom att ansvara för ett politikområde som är i medias fokus nu. Han får gott om mediatid och har växt i rollen snabbt. På det stora hela har Ygeman presterat över snittet i regeringen.
  • Ylva Johansson tar för sig. Hon är i grunden en rutinerad minister och stark personlighet som gillar resultat och makt. Hon har effektivt kapat åt sig initiativet på även andra ministrars områden. Som Morgan Johansson och Mehmet Kaplans.
  • Morgan Johansson ligger i bakvattnet efter Ylva Johanssons manövrar och är utelämnad till att teama upp med ett av regeringens svagaste kort. Den osynlige Mehmet Kaplan. Detta tyder på någon form av desperation från Morgan Johanssons sida.

samt

  • Mikael Damberg. Mikael Damberg är helt osynlig men det är inget att förvånas över. Dels beror det på att han fått en undanskymd roll i regeringen, i strid mot hans tidigare planer, men det är inte allt. Detta är den strategi som tagit honom från ”enkel” SSU medlem till näringsminister via poster som SSU-ordförande, riksdagsledamot, ordförande i Stockholms Läns Partidistrikt, Verkställande Utskottet, gruppledare i Riksdagen och under en period partiledarkandidat. Damberg är känd för detta, han håller huvudet under radarn tills rätt tillfälle medges för att kunna kliva fram som obefläckat kompromissalternativ. Damberg lärde sig denna strategi efter att han var SSU-ordförande då hans agerande då höll på splittra ungdomsförbundet.

Vi ser nu fyra spelare förbereda sig som alla sannolikt, av olika skäl, har anledning att spela ett maktspel inför höstens turbulens. Och Stefan Löfven? Osynlig, borta för vinden. Han vet att han inget kan göra innan riksdagens öppnande om han skall ha en chans till att rädda socialdemokratin. Att ombilda en regering mitt under en semester gör du inte om inte läget är akut.

Kommer det finnas några ”Dark horses”? Ja, definitivt. Carin Jämtin, partisekreterare, skall inte räknas ut med hennes stödtrupper i den postmoderna kulturrelativistiska vänsterfalangen och därmed sidoorganisationerna SSU och Tro och Solidaritet. De banden är starka då hon placerat sin före detta presskontakt, Alaa Idris, som organisationssekreterare. En maktposition som skall ansvara för bland annat partiets framtida organisationsstruktur. Idris har en bakgrund i Tro och Solidaritet samt den numera riksbekanta moskén i Örebro.

Himlaspelet vittnar om väderomslag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.