Vem är vem i regeringen?

  • Måndag 20 Jul 2015 2015-07-20
E-post 0

Frågan om vem som egentligen ­leder Sverige om den nuvarande statsministern skulle vara inkapabel har nu besvarats. Det är det mest regeringserfarna statsrådet och inte – som nog de flesta trott fram till Löfvens sjukhusbesök i torsdags – vice statsministern. DN kommenterar detta i sin huvudledare idag. Att så få verkligen lyssnar på vad Statsministern sade i regeringsdeklarationen och så få politiska journalister samt merparten av riksdagsledamöterna har tillräcklig kunskap om vår konstitution är rätt förvånande. Statsministern måste explicit peka ut sin ställföreträdare – annars gäller konstitutionen.

Men. Det finns fog för kritiken. De flesta, även främmande makts politiker, förknippar prefixet ”vice” med att den personen är någons ställföreträdare. Kinas vice premiärminister var sannolikt övertygad om att han mötte sin jämnbördige men så visar sig inte vara fallet nu. Hur utrikesminister Margot Wallström nu hanterar denna protokollära dikeskörning återstår att se. Skulle jag vara Kinas vice premiärminister skulle jag nog vara lite purken nu. Att luras till att ge någon lite stjärnglans för att tillfredsställa någon eller några i ett svenskt inrikespolitiskt prestigespel är inte speciellt kul. Som vice premiärminister i ett land som Kina finns det sannolikt annat att ägna tiden åt.

Det finns uppenbara skäl till att regeringen nu tydliggör titulaturen något inför hösten. Ledarsidorna.se har låtit ta fram en alternativ benämning för några av regeringens ministrar för att det skall vara kristallklart för var och en, inklusive våra motparter och främmande makt, hur vår regering fungerar till vardags.

  • Stefan Löfven: Statsminister på riktigt
  • Åsa Romson: Statsminister på låtsas
  • Margot Wallström: Statsminister ibland
  • Mikael Damberg: Han som vill bli statsminister mest av alla
  • Mehmet Kaplan: Han som håller sig undan allt, inklusive statsministern
  • Kristina Pettersson: Statsminister i ett tidigare liv
  • Alice Bah Kuhnke: Inte statsminister alls
  • Peter Hultqvist: Han som egentligen borde vara statsminister
  • Ylva Johansson: Hon som egentligen borde vara statsminister

Se detta som några alternativa benämningar. Om det blir, som ryktena förtäljer, en regeringsombildning till hösten så kan dessa nya titlar komma väl till pass.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se