Att spå i mjölk

  • Söndag 9 aug 2015 2015-08-09
E-post 0

I veckan som gick kom information om att glesbygsminister Sven-Erik Bucht ställt in ett möte med LRF och mjölkbönderna där de senares milt sagt ansträngda situation skulle diskuteras. Via en debattartikel i SvD bjöd LRF in Sven-Erik Bucht till ett mjölkkrismöte hos mjölkproducenten Thomas Bäcks gård utanför Norrtälje nästa vecka.

Det är nu klart att landsbygdsministern inte kommer till mötet. Utifrån de löften om brygglån som regeringen via Mikael Dambergs näringsdempartement utlovat under försommaren såg de flesta fram emot dialogen med regeringen. Tiden är knapp, många står vid konkursens rand. Samtidigt vet vi att Arla återigen sänkte mjölkpriset i augusti med 10 öre per kilo. Det nya priset gäller från och med den 4e augusti. Efter sänkningen hamnar mjölkpriset på 284,8 öre per kilo mjölk. Sänkningen, menar flertalet mjölkbönder som Ledarsidorna.se haft kontakt med, kommer att leda till konkurser under hösten eller att hela djurbesättningar slaktas med stora förluster.

Skärmavbild 2015-08-09 kl. 15.39.50 Skärmavbild 2015-08-09 kl. 15.39.35

Besvikelsen är stor och Sveriges mjölkbönder känner sig, vid sidan av många andra inom lantbrukssektorn, övergivna av regeringen.

Om det kommer genomföras de av framför allt Miljöpartiet aviserade höjningar av dieselskatt och avgifter på gödningsmedel så kommer denna trend förstärkas ytterligare. De mest dystra branschanalytikerna inom livsmedelssektorn bedömer att vi nu kommer se hur 10 till 20 procent mjölkbonde kommer försvinna det närmaste året. De två största importländerna av mjölk var 2014 Kina och Ryssland. De tog hand om 28 procent av totala importkakan. I år har deras andel, av olika orsaker, minskat till 10 procent efter Rysslands importstopp. Samtidigt har utbudet av mjölk ökat globalt.

I detta allvarliga läge ställer Bucht, som annars är känd för att prioritera denna form av möten och inte rygga för debatter, in ett sannolikt livsavgörande möte med mjölkbönderna för att konkretisera tidigare avgivna löften. På grund av tidsbrist. Något är viktigare än mjölböndernas akuta läge då räntor och lån förfaller utan hänsyn till ministrars prioriteter. Som till exempel en regeringsombildning. Vi kan med visst fog ställa oss frågan om vad som är viktigare. Det enda som skulle kunna slå detta är de uppgifter som nu duggar tätare om en snar regeringsombildning.

Någon annan rimlig förklaring är svår att se. Det blir fler och fler moln på himlen nu. Det drar ihop sig till någon form av oväder nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se