En kopp kaffe mot rasismen

  • Söndag 9 Aug 2015 2015-08-09
E-post 0

Polisen har fortfarande inte lyckats gripa någon misstänkt för attacken mot ett migrantläger i Göteborg natten till lördagen. Händelsen beskrivs av polisen som den grövsta attacken hittills mot migranter i Sverige rapporterar SR/Ekot. Det går att beskriva dådet som något annat än avskyvärt. Jag finner inga rimliga jämförelser i Europas mörka historia. Men lamellerna släpper nu i samhället, för vissa individer snabbare och mer våldsamt än andra. Det finns bara två positiva inslag i det som hänt och det är att det verkar vara en ensam gärningsman, om rapporteringen stämmer, samt att han lämnade bevismaterial bakom sig i form av en ryggsäck. En ryggsäck som kan innehålla DNA och annat som kan leda till gripande och fällande dom.

Tänk tanken, för en sekund, om en organisation hade tagit på sig ansvaret. Var vi hade befunnit oss då.

Lamellerna har släppt nu för vissa. En människa är som ett levande laddat handeldvapen. I de flesta fall är vapnet säkrat mot illdåd och dåd mot andra levande varelser. Men i vissa fall är klacken på säkringen sliten eller sprucken. Av olika skäl. Det syns sällan på ett handeldvapen om säkringsmekanismen är satt ur spel, ännu mer sällan på en människa. Som av olika skäl retar sig på individer eller drivs till onda gärningar riktade mot människor eller egendom. De som säger tvärsäkert att de aldrig skulle ta till våld mot andra har jag svårt att lita på. De har sannolikt aldrig pressats till gränsen, pressats till den gräns där säkringsklacken börjar nötas ner. Ett svar du ofta får från de som jobbar inom statens våldsmonopol eller på annat sätt tillägnat sig den erfarenheten svarar oftast

Det beror på.

I gärningsmannens fall kan vi än så länge bara spekulera i vad det berodde på. Att han måste gripas är ställt utom allt rimligt tvivel då det inte kan uteslutas att han avser följa upp sin gärning. Och vad det kan sluta i tänker jag inte skriva här.

Men vi andra, vad kan vi göra? Det finns en ganska lång lista med vad som gjorts och vad som kan göras, med olika resultat.

  • Fackeltåg mot rasism. Får det dig att känna dig bra? Ja. Har det haft någon haft effekt? Nej.
  • ”Selfies” mot rasism. Får det dig att känna dig bra? Ja. Har det haft någon effekt? Nej.
  • Släppa ut håret mot rasismen. Får det dig att känna dig bra? Ja. Har det haft någon effekt? Nej.
  • Mula SD-kortet i ansiktet på alla som vill ta upp debatten om begränsningar. Får det dig att känna dig bra? Ja. Har det haft någon effekt? Nej. Låser sig debatten ytterligare? Ja.
  • Nattvandringar mot rasism i anslutning till kåkstäderna. Får det dig att känna dig bra? Ja. Har det haft någon effekt? Ja – det vill säga tills media varit där och gjort sina intervjuer innan intresset svalnar och alla går hem utom två eldsjälar varav den ene blir svårt förkyld.
  • Att kommunen upplåter mark på olika sätt för tiggarna. Får det dig att känna dig bra? Nej, köra över medborgarna i en kommun är sällan en bra idé. Får det någon effekt? Både positiva och negativa, tiggarna koncentreras nattetid men blir samtidigt enklare att utföra attentat mot.
  • Ge tiggarna enkla låglönejobb under deras tre månader i Sverige. Får det dig att känna dig bra? Tveksamt, varför skall de ha förtur på arbetsmarknaden när en nyanländ flykting med uppehållstillstånd har åtta år i hälften av fallen till ett motsvarande jobb. Risken är stor att det förvärrar annat arbete högst väsentligt.

Vi kan inte göra speciellt mycket. Men våra förtroendevalda borde kunna göra så mycket mer, De är valda för att de säger att de har den unika förmågan. På olika nivåer. Vi kan ställa oss frågan varför det går med den takt det går.

Något som jag bedömer som ofrånkomligt är att vi inledningsvis på EU-nivå skärper villkoren för den fria vistelserätten. Tanken bakom den var att du som enskild skulle kunna åka ner till din vän i Spanien, bo tre månader och samtidigt söka jobb. Inte att tigga. Att införa ett krav på ordnad bostad under tiden och ett registreringstvång vid ankomst är inget som hindrar denna fria rättighet. Det bidrar även till rättssäkerheten, att veta när någon kommer och när den personen skall ha lämnat om han eller hon inte fått ett arbete.

Ett annat, som vi kan genomföra på nationell nivå, är ett förbud mot tiggeri. Vi kan även införa det i de lokala ordningsföreskrifterna. Det har en undanträngningseffekt men hjälper inte till nämnvärt att hejda den delaminering vi ser då jag bedömer att det gått väl långt nu. Värdegrunden förändras under ytan i bredare folklager och det vi sett i Boden och Göteborg är bara de extrema yttringarna av en större rörelse. Och jag själv? Kämpar mot demonerna i en inre jihad. Demonerna finns även i mig. De finns nog även i dig. Och jag gör det på mitt eget sätt.

Jag tar en kopp kaffe och en cigarett mot rasismen.

Jag kan bara börja i mig själv och se till att klackarna i säkringsmekanismen är intakta och värdegrunden fortsätter vara humanistisk. Och jag tänker fortsätta driva på de personer, vår politiska ledning, som säger sig ha förmågan att möta detta. De har alla, utan undantag, i åratal manipulerat sig fram till sina positioner för att få denna möjlighet. Nu är det leveransdags.

 

PS:

Jag skulle bli extra glad om något kaffeföretag, eller “Coffe-shop” snodde titeln till en kampanj för dessa hemlösa tiggare. Genom att för varje paket kaffe skänka fem kronor eller  kopp kaffe skänka en krona till dessa Europas mest utsatta.

Då kan en kopp kaffe mot rasism kanske få en ännu större verkan än min i min inre resa.

DS

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.